Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Friskola tillkallade polis när Soldiers of Odin kom dit

Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby fick tillkalla polis sedan två medlemmar i det högerextrema nätverket Soldiers of Odin tagit sig in på skolgården.

Enligt en anställd på skolan som DN talat med, som väljer att vara anonym, ska flera män ur Soldiers of Odin ha gått in på skolgården där man försökt fotografera barn och orsakat tumult. Händelsen inträffade vid 16-tiden på onsdagen.

Skolans biträdande rektor, Jane Almquist, säger till Stockholm Direkt:

– De började filma barn på ute skolgården och sen sparkade de iväg en fotboll för några killar. När jag såg dem var de vid entrén och de höll på att klistra upp sina klistermärken och då ringde jag polisen.

Händelsen inträffade sedan ”Kalla Fakta” publicerat uppgifter om att skolan delade upp flickor och pojkar i en skolbuss.

Läs också: ”Jag tror inte att det här haft med religion att göra”

Enligt Expo består Soldiers of Odin av bland annat högerextrema och personer dömda för grova brott. Dess ledare, Mikael Johansson, har en bakgrund inom högerextrema Nationaldemokraterna. Själva beskriver sig gruppen som ett ”medborgarinitiativ”.

På sin officiella Facebooksida har Soldiers of Odin under onsdagen lagt ut bilder som visar hur de satt upp klisterlappar med organisationens märke på olika platser på friskolan. Texten på klistermärkena löd: ”Support your local Soldiers of Odin”.

På Facebooksidan har man också publicerat ett bildinlägg med texten ”Catch and kill muslims in Sweden”, Fånga och döda muslimer i Sverige.

Man skriver också att skolan ”tydligen fått trevligt besök i dag”.

Soldiers of Odins talesperson, Daniel Eriksson, säger till Stockholm Direkt att de två medlemmar som gick in på skolgården inte har filmat barnen på skolan

– Jag pratade med killarna och de har satt upp klistermärken och sen fotat att de har satt klistermärken. De har definitivt inte filmat några barn, säger han.

Polisen identifierade och kontrollerade medlemmarna men ingen av dem greps.

– Vi fick ett larm om att Soldiers of Odin befann sig på skolan men det fanns ingen misstanke om brott så vi gjorde bara en kontroll av personerna, säger vakthavande befäl Pia Glenvik till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.