Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Jag har blivit en sådan vuxen som jag hela livet har stört mig på

T-Centralen 14.04.

”ASSÅ!”

Det står en pytteliten tjej bakom min kille på tunnelbaneperrongen. Hon är kanske precis i mitten av tonåren och har klumpiga ögonfransar och vi har på något sätt lyckats hamna före henne framför de dubbla dörrarna som ska släppa in oss i vagnen.

Jag får liksom böja mig ner över min killes axel för att se var det djupa, blixtilskna utropet kommer ifrån.

Under de mascaratunga fransarna osar en helig ilska ur hennes ögon där hon står och blickar upp på hans ryggtavla, hela hon är ett litet moln av hat, tills hon märker att jag tittar på henne.

Ansiktet förändras. Hon ler på samma gång insmickrande och utmanande, jag känner mig plötsligt uppfylld av tonårsrivalitet och ler tillbaka på samma sätt, vi står där och ler som galningar mot varandra i en sorts inverterad arga leken.

Sedan kommer jag på att hon inte ser mig som en jämnårig utan som en gammal människa och att mitt beteende som mest välvilligt går att tolka som barnsligt.

Jag tänker på alla vuxna jag har stört mig på genom livet och jag tänker med skräck att jag är en sådan vuxen själv nu. Tjejen sitter längre bak i vagnen och jag hör hur hon återger situationen för sina kompisar. Återigen med en förställd, plötsligt dov röst: ”ASSÅ!”.

Jag tänkte inte ens tanken att det enklaste – mognaste – hade varit att helt enkelt låta henne gå på först.

Greta Thurfjell är stationerad på DN Kultur och alldeles – alldeles! – för ung för att känna sig gammal.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.