Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Gulddraken

Gulddraken 2016 – Stockholms bästa krogar utsedda

04:18. Här är vinnarna per kategori. Kafé: Enskedeparkens bageri. Bar: Bottles. Krog Budget: Ai Ramen. Krog Mellan: The Flying Elk. Krog Lyx: Omakase köttslöjd. 

När jag slösurfade runt häromdagen hittade jag plötsligt en artikel där jag var citerad. Uppenbarligen hade jag sagt något i stil med att man gick på krogen ”för att dricka sprit eller för att äta, inte för att umgås i största allmänhet”.

”Sicket skitsnack”, utropade skribenten, en krogrecensent i tidningen Metro.

Först blev jag helt stel. Hade jag verkligen sagt något så fullkomligt världsfrånvänt? Jag kan inte annat än hålla med honom. Vilket skitsnack.

Men sedan tittade jag lite mer noggrant, såg att artikeln var från 2011 och lugnade mig lite.

För det som i dag är en självklarhet för många – att gå på krogen för att umgås snarare än att äta sig mätt – var inte lika självklart för fem år sedan, även om den där krogskribenten tyckte det var härligt att kunna äta frukost på Riche.

Utvecklingen på Stockholms krogscen de senaste åren har varit otrolig, och då såg kroglivet helt annorlunda ut. Food trucks var en okänd syn på Stockholms gator – de första tillstånden delades ut två år senare, och en av de nominerade till Gulddraken 2011, Pubologi, fick beteckningen ”en av Sveriges första gastropubar”.

Behöver jag berätta att det numera finns så pass många matvagnar och gastropubar att vi (med några få undantag) är hjärtligt trötta på dem?

Och att – som i år – ge en lyxdrake till ett ställe där kockarna har keps och spelar hiphop i matsalen hade varit otänkbart.

Men även om utvecklingen har gått framåt, går den inte lika fort framåt som man vill tro. När jag för ett par sedan konstaterade att ”krogen är vårt nya vardagsrum” lät reaktionerna inte vänta på sig. Något så sällsynt elitistiskt hade många läsare aldrig hört talas om. Blotta tanken på att vissa hade tid och pengar att hänga med sina vänner på en krog en vanlig vardagkväll i stället för att gå hem och laga middag var främmande eller provocerande för vissa.

Och inte heller i dag, när det är tydligt att allt fler restauranger vill vara inkluderande snarare än uppsträckta fine dining-krogar, när fasta menyer byts ut mot plockiga smårätter att dela med sina vänner och när lust, personlighet och humor är givna inslag i alla prisklasser, kan krogen bli ett vardagsrum för alla. För det kostar att gå på krogen, särkilt om man vill att det ska vara bra kvalitet på råvarorna och att de anställda ska få anständigt betalt.

I det sammanhanget är en av årets trender särskilt glädjande: den ambitiösa snabbmaten. Det började med att hamburgarna hyllades och i stället för att vara ett trist menyalternativ för den som inte gillade (eller hade råd med) något annat blev de menyns ”pièce de résistance”. Sedan följde finpizzan, kebaben och de vegetariska alternativen (som för övrigt är en helt egen trend). Matåret 2015 kröntes av öppningen av Skanstulls nya mötesplats Teatern där stjärnkockar lagar sina tolkningar av snabbmat, och man numera kan få allt från hantverksgjord varmkorv till veganburgare, nudelsoppor och trendiga steambuns.


Lite lättare att flytta in i krog-vardagsrummet blir det också tack vare en annan av årets strömningar, att det öppnar allt fler ambitiösa restauranger öppnar utanför tullarna. En av dem, Aloë, nominerades i till en av Gulddrakarna i år, men det finns fler exempel och Krogkommissionen kommer säkert att få anledning att lämna city allt oftare i framtiden.
Fast även i fortsättningen kommer jag nog att vilja njuta av det som den där Metroskribenten föraktfullt kallade en ”medhavd äggmacka i kantinen”: enkel, välgjord hemlagad mat. För när jag väl går ut vill jag – vardagsrum eller inte – att mitt krogbesök ska kännas speciellt och vara något extra. Som på någon av de Gulddrakekrogar vi har utsett. Är det fullt hos vinnarna kan jag starkt rekommendera någon av de andra nominerade, för Stockholm är numera en fantastisk matstad med ett stort, bra och varierat utbud. Hoppas vi ses där!

Vinnarna i Gulddraken 2016

Kafé:
Enskedeparkens bageri
Den lilla faluröda stugan har gjort storstadsverklighet av det lantliga kafé vi drömmer om – en nostalgisk fantasi av surdegsfrallor, smöriga bakverk och smakfulla soppor. Ett utflyktsmål som inte är för stort och inte för litet, med precis det vi längtat efter, och så det där lilla extra som vi inte hade räknat med. Som fredagspizzorna som redan blivit en institution söder om söder. Miljö, mat och bemötande – på Enskedeparkens bageri hänger allt ihop.

Enskede gårdsväg 3-5
070-333 09 35
enskedeparken.se

Bar:
Bottles
Här tas varje beställning emot med precision och inspiration, av entusiaster som tar innovation och smakdefinition på blodigt allvar, utan att någonsin glömma bort att service och stämning byggs av det motsatta – värme och humor.  Det ambulerande barkollektivet Bottles sätter ribban högt för sina konkurrenter och barupplevelsen ännu högre för sina gäster.
De vet inte bara vad vi vill ha innan vi själva vet det, utan också var vi vill ha det.

Ambulerande bar med bas på Lilla Nygatan 5
Kontakt: bar@bottles.se
http://bottles.se

Krog Budget:
Ai Ramen
Uppgraderad snabbmat är årets stora trend i Stockholm, och ingenstans är den så bra som här. Trista snabbnudlar är ett minne blott och vinnaren i budgetkategorin visar vilka höjder det före detta studentkäket kan nå med lite kärlek, kunnande och omsorg. Som en bonus känner man sig dessutom som en stammis redan vid första besöket – vilket inte hindrar att vi gärna återkommer till Ai Ramen om och om igen.

Erstagatan 22
08-6437180
http://www.airamen.se

Krog Mellan:
The Flying Elk
Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan samtidigt som maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det numera mat som är både klassisk och med nordisk touche, stabil och fantasifull. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och underbart förhöjande accenter och som gäster njuter vi av både mat och bemötande på denna mysiga restaurang.

Mälartorget 15
08-20 85 83
http://www.theflyingelk.se

Krog Lyx:
Omakase köttslöjd
Namnet till trots handlar det ganska lite om kött här – åtminstone om man räknar i gram. Omakase Köttslöjd gör verklighet av det många grönsaksförespråkare talar om: de låter köttet ¬– som förädlats på krogens eget charkuteri i Järvsö – bli en krydda. Det är lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision. Här blir man del av en föreställning i sjutton köttiga scener och får en upplevelse man sent ska glömma.

Yxsmedsgränd 12
08–506 400 80
omakasekottslojd.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.