Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2017: Bar

03:05. De nominerade i kategorin bar.

Och de nominerade är... På en riktigt bra bar är välgjorda cocktails en självklarhet. Men det räcker inte. Engagerad service och välkomnande stämning är minst lika viktigt. I år hittar vi både gamla godingar som en uppstickare med rötter i Mexiko i utbudet.

Foto: Beatrice Lundborg

Americain

Haymarket, Hötorget 13-15, 08-517 26 700

Americains hemsida

Att en så självklar och stadigt stimmig mötesplats så snabbt skulle skapas under Scandics tak hade vi inte förväntat oss. Men Bar Americain i Hötorgets senaste hotelltillskott är en så stilig och serviceinriktad bar att få tycks kunna hålla sig borta. Här trängs vi med alltifrån genomresande solister i lite för bekväma jeans till fredagsflirtande cityslickers kittade från sina bästa gåbortgarderober. Den inbjudande miljön öppnar upp för oväntade möten och den gedigna cocktailmenyn, liksom de alldeles perfekta och prisvärda barsnacksen, är en smakfest i sig.

Exempel från menyn: Far far away: Rice Washed Gin, Umeshu, Lemon, Plum Syrup, Egg White, Plum Powder, 146 kronor.

Foto: Beatrice Lundborg

Bar Hommage

Krukmakargatan 2, 08-658 42 50

www.bar-hommage.com

Cocktailnörderiets senaste högborg, ett hål i väggen på Södermalm med internationell utblick, är en pålitlig källa för perfektion i glaset. Här får vi smaka innovativa drinkar med tillhörande berättelser om dess uppkomst – oftast i någon stad långt borta där personalen funnit sin inspiration. Engagerad entusiasm och korrekt service i en avslappnad och lagom trång miljö, där gäster trillar in och ut från gatan. Bar Hommage är en modern kvartersbar med personligt tilltal och höga ambitioner – som de lever upp till kväll efter kväll.

Exempel från menyn: Bourbon street: Bourbon, absinthe, lönnsirap, citron, maskrosbitters, 130 kronor.

Foto: Fredrik Funck

Corner Club

Lilla Nygatan 16, 08-20 85 83

www.cornerclub.se

En dold favorit i Gamla stan som fortsätter att utforska cocktailvärldens smakuniversum, med en nyfiken näsa och blick. På Corner Club väntar en drinkmeny som utvecklas med säsongernas subtila skiftningar, och erfaren service som visar oss till bords även när vi nöjer oss med en enkel öl. Vågade smakkombinationer i ett sobert rum, perfekta förutsättningar för en lyckad dejt eller starten på en helkväll med kompisgänget. Ingen sätter ned baby i ett hörn, brukar det låta, men i just detta hörn blir vi gärna nedtryckta om och om igen.

Exempel från menyn: Gonzo: Bacardi 8 Aged Rum, Maraska Maraschino, Amontillado Sherry, Scrappys Grapefruit Bitters & Fever Tree Tonic Water, 145 kronor.

 

Foto: Fredrik Funck

Tweed

Lilla Nygatan 5, 08-506 400 82

www.tweedbar.se

Det enda gubbrum som Stockholm behöver fortsätter att vara en hedonistisk njutningsklubb för alla som trivs nedsjunkna i chesterfieldfåtöljer med ett av stadens största spritskåp på armlängds avstånd. Och när vi trodde att baren inte kunde bli mer fulländad visade det sig att vi hade fel. Med omhändertagande service och en aldrig sinande passion för sitt hantverk, har bartenderkollektivet Bottles tagit över baren under gångna hösten, vilket också lett till en föryngring i attityd och ambience här. Tweed är fortfarande ett gubbrum, men med minst lika många kvinnliga gäster, och betydligt fler unga gäster som bläddrar i cocktailmenyn dessa dagar. Skål för det.

Exempel från menyn: Silver topped gimlet: Quick silver miller gin, koala high cordial, lime and champagne, 145 kronor.

Foto: Beatrice Lundborg

Yuc!

Norrtullsgatan 15, 08-30 00 81

www.yuc.se

Kryddiga micheladas och en bar fylld av tequila, pisco och mezcal. Fokuserad barpersonal som tar sitt uppdrag på största allvar och gäster som alla verkar vara på semester. Yuc! är en kaxig uppstickare med ett snortajt barkoncept: Mexiko für alle. Eskapismen fungerar, här smakar det Mexiko på riktigt. Och lite Peru. Baren rör sig bortom branschkollegernas rådande koder och konventioner, och bjuder in till något så sällsynt som en livlig, kul kväll. Utan att för den delen tappa respekten för hantverket eller den totala känslan för detaljer och kvalitet.

Exempel från menyn: Carlitos way: Cachaça, Punsch, Maracuyá, Lima, Azucar, 128 kronor.

 

Vår definition

Stockholm har blivit en lysande barstad. För att sticka ut krävs numera mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. den är en mötesplats där alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails, och man ska alltid få något mer än bara dryck för sina pengar. För Gulddraken är en bra bar stället vi går till först och aldrig vill lämna.

 

Regerande mästare: Bottles

Här tas varje beställning emot med precision och inspiration, av entusiaster som tar innovation och smakdefinition på blodigt allvar, utan att någonsin glömma bort att service och stämning byggs av det motsatta – värme och humor. Det ambulerande barkollektivet Bottles sätter ribban högt för sina konkurrenter och barupplevelsen ännu högre för sina gäster. De vet inte bara vad vi vill ha innan vi själva vet det, utan också var vi vill ha det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.