Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2017: Kafé

03:00. Nominerade i kategori Kafé.

Och de nominerade är... Kafé-Stockholm fortsätter att blomstra. Den här kategorin innehåller alltifrån hälsosamma frukostfik till lekfulla tolkningar av våfflor. Men ett gammalt hederligt kafé har också sin givna plats i utbudet.

 

Foto: Beatrice Lundborg

Café Pascal

Norrtullsgatan 4, 08-31 61 10

www.cafepascal.se

Det är inte nådigt för Norrmalms många kaféägare att konkurrera med fantastiska Pascal. Fransoserna kallar det som får oss att ständigt återvända till Norrtullsgatan 4 för god ”ambiance”. Den varma inombords-känslan här skapas av tre syskon från Linköping med hjälp av Love Coffeeroasters-bönor, bakverk från Dessert & Choklad och en ständigt fräsande La Marzocco-maskin. Den som söker något matigare finner också frukostvaror, lyxsmoothies, teblad från fantastiska In the mood for tea jämte både soppor, Reuben-mackor och pigga Caesarsallader. Att det uppstår köbildning är väl gästbetyg nog?

Exempel från menyn: Rostade betor med halloumi, mandel, tahini och lökkräm, 135 kronor.

Foto: Beatrice Lundborg

Kaffeverket

Sankt Eriksgatan 88, 08-31 51 42

www.kaffeverket.nu

I den stökiga korsningen där vältrafikerade St Eriksgatan och Torsgatan möts ligger Kaffeverket som en oas att slinka in på när man behöver ladda batterierna. Här finns lättare maträtter, välgjort kaffe och ett fint urval av sötsaker står uppdukat i den lilla glasmontern. Trots att här är gott om gäster för det mesta är atmosfären lugn, varm och vänlig – och personalen lika så. Utbudet sträcker sig från moderna ”bowls” och veganrätter till mer klassiska chèvresallader och pannkakor med rårörda hallon och grädde.

Exempel från menyn: Chèvresallad: getost, rödbetor, gulmorötter, picklad rödkål, honung, valnötter, vinaigrette, linser, 125 kronor.

Foto: Beatrice Lundborg

Mellqvist Caffè bar

Rörstrandsgatan 4, 08-30 23 80

En stammistät kaffebar som varit en Gulddrakefavorit i över tio år – och fortfarande håller stilen. Ja, inte bara håller stilen, utan är bättre än någonsin. Framgångsreceptet är att följa med i utveckling och trender utan att för den skull förlora sin själ och ambitionen att ständigt servera riktigt bra kaffe, smörgåsar av högsta klass och ett fint urval sötsaker – med glutenfria alternativ. Ett extra plus för kaffevagnen som står utanför där stressade morgonpendlare snabbt kan få sig en kopp kvalitetskaffe.

Exempel från menyn: Frukostsmörgås med ägg och kalles, 48 kronor. Liten latte 40 kronor.

Foto: Fredrik Funck

Pom & Flora

Odengatan 39/Bondegatan 64, 0762-49 67 01

www.pomochflora.se

Pom och Flora på Bondegatan har i flera år varit en favorit bland frukostätare som vill äta gott utan att för den skull drunkna i flottiga bakis-kolhydrater och baconflott. Nya filialen på Odengatan är större, luftigare och ännu mer välkomnande och håller hela dagen. Kocken ilar fram och tillbaka från köket och levererar rågbröd med avokado, himmelsk äggröra på nyrostad toast och skålar och bowls fyllda med nyttigheter. Och en och annan nutellacroissant.

Exempel från menyn: Ricottayoghurt ”treat bowl” med lemoncurd, lavendelhonung, bipollen, sesam & torkade aprikoser, 55 kronor.

Foto: Beatrice Lundborg

Älskade traditioner

Södermannagatan 42, 08-643 78 78

www.facebook.com/alskadetraditioner

Här går tradition och framåttänk hand i hand. Gamla loppisfynd, porslin med anor från mormors kök och femtiotalsestetik kombineras med miljömedvetenhet och ekologiskt tänk i lokalen där lagom många barnvagnar samsas med studenter och äldre par som småpratar över en slät kopp kaffe. På menyn står fram för allt våfflor i alla upptänkliga varianter – både matiga lunchvåfflor och dessertdrömmar maxade med glass, grädde, chokladsås och after eight för den sötsugne.

Exempel från menyn: Club waffle: svensk kycklinglårfilé, tomat, mayo, knaperstekt bacon, rödlök, saltgurka, ekocheddar, 138 kr.

Foto: Fredrik Funck

Vår definition. Kafé

Ett Stockholmskafé i dag är något helt annat än vad det var för bara ett par år sedan och gränsar till både krog och bar. After work med alkohol? Lunch i klass med bra restauranger? Små virkade dukar och Rörstrandsretro? Allt erbjuds. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan även genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger, servicenivån vara kongenial med övrig upplevelse. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Regerande mästare: Enskedeparkens bageri
Den lilla faluröda stugan har gjort storstadsverklighet av det lantliga kafé vi drömmer om – en nostalgisk fantasi av surdegsfrallor, smöriga bakverk och smakfulla soppor. Ett utflyktsmål som inte är för stort och inte för litet, med precis det vi längtat efter, och så det där lilla extra som vi inte hade räknat med. Som fredagspizzorna som redan blivit en institution söder om Söder. Miljö, mat och bemötande – på Enskedeparkens bageri hänger allt ihop

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.