Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2017: Krog Budget

02:57. Nominerade i kategorin Krog Budget

Och de nominerade är... Snabbt, enkelt och otroligt gott är ledorden för kategorin Krog Budget. Här hittar vi också de senaste trenderna. Här finns både stans bästa finpizza och trendiga skålar från förorten.

Foto: Fredrik Funck 

Ai Ramen

Erstagatan 22, 08-643 71 80

www.airamen.se

Konkurrensen bland nudelställena växer, men stans bästa ramen finns alltjämt bakom immiga fönster på Erstagatan. Uppflugen på pallarna hos fjolårsvinnaren Ai Ramen serveras du rykande heta buljonger med sällan smakad fyllighet, och felfria hemgjorda nudlar. Nu håller man också öppet för lunch. Även smårätterna med inspiration från olika asiatiska kök håller hög klass – men går man loss på dem riskerar man att lämna budgetkategorin.

Exempel från menyn: Donburi: Krispig kyckling, tobanjan, pickles, ris, ägg 63-grader, 135 kronor.

Foto: Fredrik Funck

FLFL Levantine kitchen

Skånegatan 87, 08-642 20 60

www.flfl.se

Maten från östra Medelhavet tar ett allt starkare grepp om stockholmarna, särskilt på Södermalm. Den som utvecklat ett beroende av hummus, falafel och shakshouka behöver inte gå långt för att få sitt lystmäte. Infinner sig suget i närheten av Nytorget är man extra lyckosam. I en hipsterkorrekt lokal hyllar FLFL Levantine mellanösterns kök. Här är falafelbollarna så frasiga och saftiga de går att få och ingen annanstans är hummusen så len och välbalanserad.

Exempel från menyn: Falafel sudani, falafel, halloumi, tomat, vitkål, levantinsk sate (jordnötssås), på tallrik, 135 kronor.

Foto: Fredrik Funck

Re:bel kitchen

Pajalagatan 54, 08-511 047 91

www.rebelkitchen.se

Den forne finkocken Erik Videgård har en ny mission: att ge stockholmarna bättre snabbmat. Under hösten hoppade han på den Hawaii-inspirerade poke bowl-trenden. Videgård har gett en av Vällingbys thairestauranger en rejäl remake och levererar där en sällsynt härlig snabbmatsupplevelse. I den ljusa och samtidigt ombonade lokalen kan gästen kombinera sin egen skål med ris, rå fisk, perfekt kokta ägg och en mängd andra tillbehör – och även få ett glas vin eller öl därtill. Snabbmat blir inte mycket godare och nyttigare än så här.

Exempel från menyn: Poke bowl med tonfisk/lax/surimi, 98 kronor.

Foto: Beatrice LundborgSnack bar

Kungsgatan 25/Teatern, Götgatan 100, 08-799 00 00

www.snack-bar.se

Prisvärt, vällagat och fantastiskt gott. En skymt av den mäktiga kalvköttsrullen som svettas långsamt på Snack bar räcker för att vi ska börja dregla som pavlovska hundar. Den franska kebaberian är ett lika enkelt som genialt snabbmatskoncept som drivs av Provence-kramarna som även startade den gamla drakfavoriten Chez Betty på Roslagsgatan. Finns i K25 på Kungsgatan och Teatern vid Skanstull och förhoppningsvis snart någonstans nära dig.

Exempel från menyn: Kebab de veau: bataviasallad, tomat, silverlök, sauce blanche maison, harissa du cap bon, pommes frites/salade vert apart, 95 kronor.

Foto: Fredrik Funck

800 grader

Sigtunagatan 17, 08-408 205 70

www.800grader.se

Fulpizzan har varit pursvensk basföda i årtionden. Med vedugnar, äkta parmaskinka och len buffelmozzarella pimpades så hämtmatsfavoriten, adiós fettdrypande gratängost. På Sigtunagatan 17 tas den grillade brödrätten nu till nya nivåer. Här några dussin steg från Vasaparken bakas klangrika pizzor komponerade med en tonträff som bara lyhörda kockar äger – umami-maffiga smaker, krispig textur, de läckraste tomater. Allt lagt på perfekt gräddade bottnar serverade till utmärkta viner och Spotifylistor vid långbord. Eller bärs hem i Ebba Grön-cool kartong. Poppis? Mycket.

Exempel från menyn: Salsiccia: Vår egen tomatsås, fior di latte buffelmozzarella, vitlök, salsiccia med rosmarin, brödsmulor för extra fras, Parmigiano-Reggiano och rosmarinolja. 132 kronor.

 

Foto: Fredrik Funck och Beatrice Lundborg

Vår defintion: Krog Budget

Stockholm vimlar numera av små enkla, ibland mobila, matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider eller smart gatumat som en bra burgare, så länge vi trivs och har trevligt. En rätt kostar ofta runt en hundralapp, ibland lite mer, och ibland kan man dessutom få sig ett glas vin till maten.

Regerande mästare: Ai Ramen
Uppgraderad snabbmat är årets stora trend i Stockholm, och ingenstans är den så bra som här. Trista snabbnudlar är ett minne blott och vinnaren i budgetkategorin visar vilka höjder det före detta studentkäket kan nå med lite kärlek, kunnande och omsorg. Som en bonus känner man sig dessutom som en stammis redan vid första besöket – vilket inte hindrar att vi gärna återkommer till Ai Ramen om och om igen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.