Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2017: Krog Lyx

02:58. Nominerade till Gulddraken i kategorin Krog Lyx

Och de nominerade är... För Gulddraken handlar kategorin Krog Lyx om en helhetsupplevelse där inga detaljer – från mat och dryck till service och bemötande – lämnas åt slumpen. En kväll här blir till ett smakäventyr och ett minne att bära med sig länge.

Foto: Beatrice Lundborg

Punk Royale

Folkungagatan 128

www.punkroyale.se

Namnet säger allt. I denna lilla och bitvis nötta kvarterskrog serveras gourmetmat i ett rasande tempo och med respektlös fantasi. Kalle Nilsson och Jocke Almqvist vill ge en känga åt den pretentiösa fine dining-kulturen och gör det med humor men också med absolut gehör vid kastrullerna. Smileypatén, cigarettaskan i maten och geléråttan i fällan är några av deras upptåg som hållit högsta smakklass. När man efter en helkväll i punkarkrögarans klor – här äter man det som serveras, glöm tanken att själv få välja – omtumlad ramlar ut på trottoaren och undrar vad det var man var med om, vill man genast boka bord igen.

Exempel från menyn: Överleverans (Gastronomisk dekadens), 700 kronor.

Foto: Fredrik Funck

Oaxen krog

Beckholmsvägen 26, 08-551 531 05

www.oaxen.com

På Oaxen krog är middagen en oförglömlig helaftonsföreställning – underhållande, lärorik, berusande och förstås estetiskt och kulinariskt njutbar. Kreativiteten när det gäller råvaror och presentation tycks aldrig sina. Omsorgen om råvaror och gäster är rörande. Stämningen med krogen, bistron och hotellbåten på Beckholmen utgör ett eget litet rike där Agneta Green och Magnus Ek regerar. Ja här vill vi leva, här vill vi dö.

Exempel från menyn: Fast meny, 6 rätter, 1 800 kronor. T ex ”Råka med skogskapris & fänkålsfrön, slånlav & kalvdans med gröna enbär.”

Foto: Fredrik Funck

Omakase köttslöjd

Yxsmedsgränd 12, 08-506 400 80

www.omakasekottslojd.se

Med absolut gehör för animaliska smaktoner fortsätter köttslöjdarna på Omakase i Gamla Stan att servera en av de mest spänstiga avsmakningsmenyer som går att uppbringa på våra breddgrader. Här är matlagningen så starkt i fokus att den som – gud förbjude – tänker sig förtroliga samtal om annat än det som serveras av den engagerade personalen bör söka sig någon annanstans. Bakom de minimalistiskt presenterade smakbomberna härskar lekfullhet och hantverkskunnande av högsta klass.

Exempel från menyn: Fast meny, tio serveringar, 1 195 kronor. T ex ”ytterlår, Black Angus-ko, Rafna, tartar av innanlår från Wagyu/Black Angus-ko, talg, dragon, lök och gravad äggula.”

Foto: Fredrik Funck

Adam/Albin

Rådmansgatan 16, 08-411 55 35

www.adamalbin.se

Äntligen, säger Krogkommissionen. En avspänd kvarterskrog med mat av yppersta klass. Som vi har väntat. Adam Dahlberg och Albin Wessman tog med sig sin erfarenhet från nestor Mathias Dahlgren för att få experimentera i lugn och ro i sin matstudio. Lyckligtvis för den matintresserade stockholmaren har de nu öppet sex dagar i veckan och serverar en femrättersmeny som är perfekt rakt igenom. Lägg därtill den uppmärksamma servisen och den utmärkta vinlistan så får man ett krogbesök som är övertygande in i minsta detalj.

Exempel från menyn: Fast meny, fem serveringar, 795 kronor.

Foto: Beatrice LundborgEsperanto

Kungstensgatan 2,

08-696 23 23

www.esperantogroup.se

Sayan Isaksson fortsätter att förnya och utöka sin Japan-inspirerade köksflotta kring det enstjärniga moderskeppet Esperanto. Senaste tillskottet i det ambitiösa kroghuset vid Jarlapan är den ljuvliga sushibaren Imuoto som tycks ha havet precis runt hörnet. Här får man närkontakt med kockarna som serverar sina färskaste favoritbitar vid ett chef’s table. Ett välkommet socialt komplement till Esperantos lite svalare och mer formella framtoning.

Exempel från menyn: Omakasemeny, 1 200 kronor. T ex rökt krabba i sojamjölk, kaviar.

Foto: Fredrik Funck och Beatrice Lundborg

Vår definition
Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär matupplevelse. Det betyder inte alltid att det är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser – mat, dryck, miljö och service – vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om. Här serveras ofta en fast meny med många små serveringar. Men i vissa fall finns möjligheten att bara äta just den där fantastiska favoriträtten med ett bättre glas vin som ensamt ackompanjemang.
Regerande ­mästare: ­Omakase köttslöjd
Namnet till trots handlar det ganska lite om kött här – åtminstone om man räknar i gram. Omakase köttslöjd gör verklighet av det många grönsaksförespråkare talar om. De låter köttet – som förädlats på krogens eget charkuteri i Järvsö – bli en krydda. Det är lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision. Här blir man del av en föreställning i sjutton köttiga scener och får en upplevelse man sent ska glömma.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.