Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2017: Krog Mellan

03:04. De nominerade i årets Gulddrake kategori mellan.

Och de nominerade är... Denna krogkategori är bred och rymmer något för de flesta smaker och plånböcker. Bland de utvalda hittar vi bland annat:

Foto: Fredrik Funck

Agrikultur

Roslagsgatan 43, 08-15 02 02

www.agrikultur.se

Den som sökte huvudstadens hetaste matställen 2016 fann dem långt ifrån city. Som på Roslagsgatan. Agrikultur demonstrerar här med imponerande precision hur innovativa, roliga, texturrika och helt förföriskt goda 600-kronors-menyer på grönt tema lagas (i sprakande vedugn). Den som lyckas knipa en barplats får dessutom förmånen att följa hur bland andra Filip ”Årets kock 2014” Fastén och Desirée Jaks – från SCT-gänget som vann Culinary Olympics – i djup koncentration skapar bakade jordärtskockor med miso, fermenterad ostronsås och koladoftande vedugnsgrädde. En oförglömlig upplevelse.

Exempel från menyn: Fast meny, fem serveringar, 655 kronor. T ex ”kronhjort, vassle & spetskål”.

Foto: Fredrik Funck

Flying Elk

Mälartorget 15, 08-20 85 83

www.theflyingelk.se

Det märks redan i dörren. Omsorgen om gästerna på Flying Elk är uppenbar innan ens jacka är av. Här påminns man igen om hur en helgjuten krogupplevelse skapas genom kompromisslöst detaljarbete. När inredning, servis, akustik, porslin, ätverktyg och presentation bildar en sådan här grandios samklang blir begreppet gastropub allt lite missvisande. Vilken Gamla stan-besökare väntar sig smörig torsk med bräckt anklever, bakad piggvar eller knaprig unganka från Navarra med friterad salvia till sin svala pilsner? Lika överraskande som underbart, säger KK.

Exempel från menyn: Filé från Ibericogris, trattkantareller & frasig lök på landgång, svartpepparsky, persilja & färsk kål stuvad i tryffelbéchamel, 320 kronor.

Foto: Fredrik Funck

Lilla Ego

Västmannagatan 69, 08-27 44 55

www.lillaego.com

Trots åratal av hyllningar och flera veckors väntetid för att få ett bord märker vi ingen avmattning av ambitionsnivån på Lilla Ego. Vi bockar och niger för att framgången inte stigit matkreatörerna Daniel Räms och Tom Sjöstedt åt huvudet utan att stoltheten och yrkeskunnandet leder dem vidare mot nya utmaningar. Lilla Ego är helt enkelt ett utmärkt exempel på krog-Stockholm när det är som bäst: fullsatt, livligt, uppdaterat och oerhört professionellt.

Exempel från menyn: Ristad röding. Serveras med glaserad spetskål, kålrabbi samt sesam, forellrom och yuzoblommor, 275 kronor.

Foto:

Portal

St Eriksplan 1, 08-30 11 01

portalrestaurant.se

Bakom välvda och omfångsrika fönster i utkanten av Sankt Eriksplan har den forne Årets kock-vinnaren Klas Lindberg fått till en riktig fullträff. Portal har haft öppet i knappt ett halvår men har redan fått de matintresserade stockholmarna att vallfärda till den stilfulla bistron. Här bjuds elegant men chosefri matlagning av högsta klass i en miljö som varken kräver slips eller aftonklänning. Vi applåderar ödmjukt inför en satsning som både omfattar ypperlig kokkonst och avslappnad miljö.

Exempel från menyn: Fläskkotlett, friterad potatis, olika lökar & sardell, 265 kronor.

Foto: Fredrik Funck

Tegelbacken

Tegelbacken 2, 08-25 16 55

tegelbacken.com

Den folkkära stjärnkocken Markus Aujalay har fått en smakstart på sin färska nysatsning i Seikoens gamla lokaler. I en allt mer nischad krogvärld känns det plötsligt friskt med en klassisk restaurang som serverar uppdaterade fransk-nordiska rätter med finess och fingertoppskänsla. Med sin varma atmosfär, färggranna plyschmys och romantiska utsikt över Strömmen har Tegelbacken alla förutsättningar att även bli en ny mötesplats mitt i stan.

Exempel från menyn: Stekta kammusslor med brynt sojasmör, yuzu och shiitakesvamp, 195 kronor (mellanrätt).

 

Foto: Fredrik Funck

Vår definition. Krog Mellan

Mellankategorin rymmer alltifrån enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala över en tusenlapp per person för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Regerande mästare: The Flying Elk

Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan samtidigt som maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det numera mat som har både klassisk och nordisk touche, stabil och fantasifull. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och underbart förhöjande accenter och som gäster njuter vi av både mat och bemötande på denna mysiga restaurang.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.