Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Gulddraken

Och Gulddrakens hederspris 2017 går till...

På måndag delas Stockholms finaste krogpris Gulddraken ut. Men vi kan inte hålla oss. Det finns så mycket bra som förtjänar att uppmärksammas – därför delar vi redan i dag ut hederspriser till personer och fenomen som gjort Stockholm till en bättre krogstad.

A A Gill

1954–2016

Kvick, knivskarp och kontroversiell. Med passion, humor, stilistisk briljans och unik observationsförmåga blev A A Gill den vassaste kniven i krogkritikens låda. En skotskbördig livsnjutare i tweedkostym som alltid stod på de många läsarnas sida mot matsnobbar och krogkökets löjliga preciöser.

Han uppgraderade krogrecensionerna till underhållning och visade tidigt att ett krogbesök är en totalupplevelse – ”en mix av mat, service, atmosfär, socialt umgänge, att människor känner sig sexigare, coolare och chicare än vad de kanske normalt gör”. Lika vass och dräpande som han kunde vara i skrift, lika varm och vänlig var han om man fick lära känna honom. Mr Gill lämnar ett stort tomrum efter sig i de bästa av matsalar och Krogkommissionen är stolt över att kunna betrakta honom som hedersmedlem efter de minnesvärda nedslag han gjort i Stockholm.

Sturehof

Krog-Stockholm befinner sig i ständig förändring. Krögare kommer och går. Mattrender sprids som löpeld mellan malmarna och slocknar. Inredningskoncept byts ut. Ställen läggs ned. Kvar finns ändå P G Nilssons välskötta imperium.

En växande samling systerkrogar med hög kvalitet som ledstjärna för både matlagning, bemötande och formspråk. Omsorgen kan studeras på dem alla, men är allra tydligast på anrika Sturehof.

Här serveras varje dag och året runt förstklassig svensk-fransk brasseriemat i en exceptionellt atmosfärrik matsal. Konsten, den voluminösa vinlistan, skaldjursplatåerna, Jonas Bohlins kongeniala design, stjärnkockarna vid Gästvagnen, jul-, midsommar- och luciatraditionerna, konserterna i Obaren, uteserveringens utsikt och torsdagarnas Flamberingsvagn är andra skäl att boka bord. En helgjuten restaurangupplevelse utlovas.

Take Over

Det kvinnliga kocknätverket Take Over startade i liten skala våren 2015 med ett gästspel i Gamla stan. Under det senaste året har det som från början var en handfull ambitiösa kockar växt till en viktig rörelse i Stockholms och Sveriges krogliv, med över 150 medlemmar – men nätverket fortsätter att växa, synas och göra intryck. Under sin turné genom landet har de gjort nedslag på framstående krogar och visat vad de går för i handling i stället för i ord.

De har gått från att vara ett pittoreskt inslag till en maktfaktor som har kraft att påverka och driva utvecklingen i rätt riktning, och delar gärna med sig av råd och erfarenheter.

Take Over har inte visat att kvinnor kan – det visste vi redan – utan att en kompetent kock kan ha vilken bakgrund som helst och vilket kön som helst. Och om ingen ger dem möjligheten att visa det tar de saken i egna händer. För vi vill tro på en krogbransch där alla är välkomna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.