Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Han är Stockholmsmästare i ordvitsar

Joel W Kall är Stockholmsmästare i ordvitsar 2017. På lördag reser han och den andre finalisten Robin Berglund till Malmö för att delta i den nionde upplagan av SM i ordvitsar.
Joel W Kall är Stockholmsmästare i ordvitsar 2017. På lördag reser han och den andre finalisten Robin Berglund till Malmö för att delta i den nionde upplagan av SM i ordvitsar. Foto: Mats J Larsson

Joel W Kall kan för första gången kalla sig Stockholmsmästare i ordvitsar. I SM på lördag ska han försöka slå göteborgarna som sägs ha ordvitsarna i blodet. Men han ser inga genvägar till seger.

När kvaltävlingen till SM i ordvitsar avgjordes på onsdagskvällen var det fullsatt på Bio Rio på Södermalm. Men några försökte ändå smita in.

Åtta män och en kvinna tyckte att det var någon vits med att vara med.

Fem slogs ut efter omröstning i publiken, och det är inte så mycket att orda om.

I semifinalerna avgjorde ordvitsande från bilder. Då vann förstås de två mest bildade.

I finalen möttes Robin Berglund och Joel W Kall, som visade mest kyla. Efter andraplatsen i fjol kan han nu kalla sig Stockholmsmästare.

Han ser ordvitsandet nästan som ett – kall.

– Jag har alltid gillat språk. Det är kanske de senaste tio åren det vuxit fram. När man väl börjat är det svårt att sluta, säger Kall.

Stockholmsmästerskapet som också är ett SM-kval består av en förberedd del i kvalomgången. I semifinaler och final ska ordvitsarna från bilder på scenen inte komma alltför … sent.

– Den här tävlingen är så svår. Det är två olika moment. Man måste vara bra på båda, säger ordvitstwittrande @joelwkall.

Som exempel drar han sin favorit som också var med på Bio Rio:

– "Hockeyfrillans stora nackdel är hockeyfrillans stora nackdel." Den är jag nöjd med.

Men i Göteborg, ordvitsandets hemstad, gick inte den stilen hem när han som en av två stockholmare deltog i finalen i fjol.

– Det var mer Göteborgshumor. Där röstade publiken på ett helt annat sätt än i Stockholm. Här väver man ihop det mycket mer med ordlekar. I Göteborg känns det som att man vrider på ord för att få dem att låta på ett annat sätt eller lägger till någonting till ett ord. Det finns olika stilar. Jag kör gärna med ett ord som har olika betydelser, säger Joel W Kall.

Hur ska du ladda inför finalen i Malmö på lördag, då?

– Jag vet inte. Med öl, kanske.

Kall?

– Exakt.

Till SM i ordvitsar, det nionde i ordningen, kvalificerade sig även den andra Stockholmsfinalisten Robin Berglund. När finalen i fjol avgjordes i Göteborg vann Tobbe Ström från Örebro.

Här är ordvitsarna som gav högst skratt från publiken för Joel W Kall och Robin Berglund (DN bandade och har jämfört i efterhand):

Segraren Kall:

Har ni hört om flyttfirman som vägrade bära saker? Fick ju kånka till slut.

Jag fick en möbel i huvudet i går - en skänk från ovan.

Enligt forskarna har koldioxidhalten ökat med en procent under senaste året. Men det är ju bara taget ur luften.

Biodlarna har fått problem med impotenta drönare. Nu ska de få bistånd.

De säger att jag inte ska dricka så mycket tequila. Men det tar jag med en nypa salt.

Folk klagar på att jag sjunger så långsamt. Men nu ska jag bli rappare.

Tvåan Berglund:

Jag tycker att du och jag kan gå och ta en öl. Det kan bli en fullträff.

Varför heter LO:s tidning Arbetet och inte Elloskatalogen?

Varför heter det reggaedans och inte gräshoppa?

Varför heter det sängkläder och inte slaggprodukter?

En vän frågade om jag ska med och sno äpplen. Men jag bara: "Pallar inte".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.