Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Hemarbetet som ingen vill göra – inte ens mäta

Ett av Stockholms läns fem jämställdhetsmål är att det obetalda hemarbetet ska delas lika av kvinnor och män. Men ingen bryr sig om att mäta det. Den senaste SCB-mätningen gjordes 2011 – och visar bara ett riksgenomsnitt.

Länsstyrelsen ansvarar för att leverera siffror över jämställdhetsläget i länets kommuner. Fem gemensamma jämställdhetsmål mäts och jämförs varje år. Det handlar om makt, ekonomi, hälsa, mäns våld mot kvinnor. Och så det obetalda hemarbetet. Allt ifrån att städa, tvätta, skjutsa barn, laga mat, laga dator, packa matsäck, klippa gräs, hålla kontakt med skola, ta hand om anhöriga, släkt och vänner.

Senast någon brydde sig om att ta reda på vem som drar det största lasset hemma var för sex år sedan. Då visade SCB:s tidsanvändningsstudie att kvinnor lägger nära en timme mer på obetalt hemarbete än män en vanlig dag. Det handlar om 3 timmar och 50 minuter för kvinnor, jämfört med männens 3 timmar och 2 minuter.

SCB:s hemarbetsstudie görs bara vart tionde år och nästa planeras först 2020. Statistiken bygger på svar från 7 500 personer och säger inte något om fördelningen i vare sig län eller kommuner, utan bara i riket i stort.

Varför mäts inte det obetalda hemarbetet i Stockholms län?

– Det är inte vi på länsstyrelsen som gör utan SCB, men det var ett tag sedan nu. Däremot har vi regional statistik över hur man använder föräldraförsäkring och hur mycket man förvärvsarbetar. Det ger en viss känsla av hur det obetalda hemarbetet ser ut, säger landshövding Chris Heister.

Ni har ändå målet att ojämställdheten i hemmet ska minska, men bryr er inte om att ta reda på hur det ser ut?

– Vi gör inte egna tidsanvändningsundersökningar. Däremot gör vi medborgarundersökningar vartannat år, då ställer vi frågor om hur Stockholmarna ser på sitt liv och arbete, men ingen direkt fråga om det obetalda hemarbetet.

Vore inte frågan om hemarbete vara bra att ha med i medborgarundersökningen?

–  Jo, om nu inte SCB gör det så tycker jag att vi kan fundera på att göra det i medborgarundersökningar framöver så att vi får en bild av hur jämställdhetsarbetet går. Jag tror inte att vi hinner till den studie som görs nu, men jag tar med mig detta och ser hur man skulle kunna komplettera undersökningen med en sådan fråga, säger Chris Heister.

Hur ser jämställdheten ut i länet?

– Vi ligger bra till i relation till landet i övrigt. Vi har en bra arbetsmarknad, en högre utbildningsnivå och papporna tar ut lite mer pappaledighet. Men vi har också mycket kvar att göra.

Hur viktig är jämställdheten för bilden av Stockholm?

– Jämställdhet är en strategisk framtidsfråga för vår region. Det handlar om individens möjlighet till hög livskvalitet, men också regionens attraktionskraft. När vi vill förmedla bilden av Stockholmsregionen visar vi gärna pappor som är hemma och tar hand om sina barn. Det jämställda samhället är jätteviktigt, inte bara på individnivå utan på samhällsnivå, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.