Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Hyresrätten brann upp – nu slänger föreningen ut Leif

Eivor Karlsson och Leif Björkman trivs med varann, men efter snart ett år hemma hos sin mor längtar Leif Björkman tillbaka till egen bostad.
Eivor Karlsson och Leif Björkman trivs med varann, men efter snart ett år hemma hos sin mor längtar Leif Björkman tillbaka till egen bostad. Foto: Eva Tedesjö

För snart ett år sedan eldhärjades ett bostadshus på Kavallerigatan i Upplands Väsby. Leif Björkman minns med fasa de nattliga lågorna. För några veckor sedan fick han besked om att han inte får flytta tillbaka. Bostadsrättsföreningen säljer hans hyresrätt som bostadsrätt när den byggs upp igen – helt enligt en lag från 1907. Hyresgästföreningen anser att det är hög tid att ändra lagen.

Tidigt på morgonen den 17 april förra året hörde Leif Björkman hur en ruta krossades. Han tittade ut och såg lågor som slickade sig upp mot taket vid grannporten.

– Brandkåren kom efter fem minuter, men det brann väldigt mycket. Jag sprang ut och vi fick inte komma in och hämta något förrän nästa dag, minns han.

Läs också: Olovlig ombyggnad i borätt blev dyr för grannarna

Leif Björkman väckte sin mor Eivor Karlsson som också bor i Upplands Väsby och fick sova på en tältsäng i hennes vardagsrum.

Nu har det snart gått ett år sedan branden förstörde tio bostäder. På Kavallerigatan är bostadshuset inplastat och återuppbyggnaden av bostäderna är inne i slutfasen.

Leif Björkman sover fortfarande i tältsängen hos sin mor.

– Det är klart att det är jobbigt. Vi trampar varann på hälarna. Det här är ju bara en tvårummare, säger Eivor Karlsson.

Ända till för några veckor sedan trodde Leif Björkman att han skulle få flytta tillbaka till den bostad han hyrt i många år, först av allmännyttiga Väsbyhem och sedan av bostadsrättsföreningen Kavallerigatan 2009. Men det får han inte. Bostadsrättsföreningen meddelade för några veckor sedan att de som hyr sina bostäder inte får flytta tillbaka eftersom de bostäder de hyrde inte längre finns. De hyresrätter som återställs efter branden ska säljas som bostadsrätter – för sjusiffriga belopp per bostad.

– Hyreskontraktet brann upp det också. Det känns oerhört orättvist mot Leif, säger Eivor Karlsson.

PO Brogren, som är vice ordförande i Hyresgästföreningen i Upplands Väsby, skräder inte orden.

– Det här handlar bara om pengar. Bostadsrättsföreningen kan få in flera miljoner genom att sälja en hyresrätt som bostadsrätt. Det bor flera tusen hyresgäster i bostadsrättsföreningar som har all anledning att vara oroliga. En hyresgäst som får lägenheten förstörd av en brand som hyresgästen inte har det minska ansvar för blir dessutom av med kontraktet. Det finns inte mycket heder längre, säger PO Brogren.

– Vi vill inte kommentera. Tack och hej, säger bostadsrättsföreningens ordförande Maria Mickels.

Åsa Thonfors, jurist på Fastighetsägarna Stockholm som biträtt bostadsrättsföreningen, betonar att föreningen agerat helt utefter vad lagen säger.

– Ett hyresavtal upphör om en lägenhet inte längre går att bruka. Det är en lagstiftning som används sedan över 100 år tillbaka, säger Åsa Thonfors.

Leif Björkman kan vända sig till domstol för att försöka få tillbaka sin bostad när den återställts efter branden. Men det avråder Hyresgästföreningen från. Särskilt efter en dom från mitten av mars i Svea hovrätt som gick helt emot hyresgästen.

Det fallet handlade om en brand i Sollentuna som uppstod i hyresgästens kök, när hyresgästen inte var hemma. Rök- och vattenskador gjorde lägenheten obeboelig och bostadsrättsföreningen ansåg att kontraktet då inte längre gällde.

Såväl Attunda tingsrätt som Svea hovrätt gick på bostadsrättsföreningens linje. Hyresgästen blev av med sin bostad och fick dessutom betala över 200.000 för motpartens rättegångskostnader.

– Det här är förfärligt. Det är det mest orättfärdiga och stötande i hela systemet, säger Susann Wikström, jurist på Hyresgästföreningen.

Lagen som gör att ett hyreskontrakt kan gå upp i rök vid en brand – eller annan svår skada på bostaden – är från 1907. För elva år sedan föreslog en statlig utredning en förändring i lagen som skulle göra att en hyresgäst som får sin bostad svårt skadad har rätt att flytta tillbaka – om bostaden återställts och hyresgästen inte orsakat skadan.

När den borgerliga alliansen vann valet 2006 dumpades utredningen i någon låda på Regeringskansliet. Där ligger den kvar trots att Social-demokraterna, som en gång tillsatte utredningen, sitter i regeringsställning sedan två och ett halvt år.

– Vi har stött på men den här regeringen verkar inte vilja göra något, konstaterar Susann Wikström.

Någon laglig rätt att flytta tillbaka har inte Leif Björkman. Hans hopp står till att kommunen kan hjälpa honom. En granne som också blev av med sitt kontrakt efter branden fick genom kommunen en lägenhet av Väsbyhem, men då hade grannen stått flera år i kö.

– Det enda de har erbjudit Leif är vårdboende eller vandrarhem. Det är bedrövligt, anser Suzanna Gylling, före detta kommunpolitiker i Upplands Väsby som är volontär och försöker hjälpa till.

Leif Björkman lider av svår yrsel sedan många år och lever på sjukersättning.

– I början kunde jag bara ligga men jag var yr ändå. Numera går det bra om jag tar min medicin. Det enda jag behöver hjälp med är städning, säger han.

Leif Björkman suckar när vi talar om kommunens erbjudande om vårdboende.

– Det där fattar jag inte över huvud taget. Vandrarhem, vårdboende. Det är ovärdigt en vuxen människa som aldrig legat efter med hyran. De gör skillnad på folk och folk, säger Eivor Karlsson bestämt.

Båda hoppas att det på något vis ska lösa sig, men de är djupt bekymrade. Snart upphör försäkringsbolaget att betala för magasineringen av Leif Björkmans tillhörigheter – en kostnad på över 5 000 kronor i månaden. Dessutom försvinner Eivor Karlssons ersättning för evakueringsboende.

– Jag har inget svar på hur vi ska klara oss, säger Eivor Karlsson.

Fakta. Hyresgäster i brf-föreningar

Hyresgäster i en bostadsrättsförening befinner sig i underläge eftersom det – i alla fall i hela Stockholmsregionen – är en god affär att göra om en hyresrätt till bostadsrätt och sälja den.

Det har lett till en rad ärenden i hyresnämnden om uppsägningar av hyresgäster som inte alltid haft solid grund att stå på. För några år sedan hade Stockholms stad väldiga bekymmer med att – ofta nybildade – bostadsrättsföreningar sade upp hyreskontrakten med förskolor, som en del bostadsrättsägare anser vara störande inslag i bostadsmiljön.

En prövning i hyresnämnden är kostnadsfri, medan en prövning i tingsrätten – där en del tvister om hyresgästers rätt avgörs – kostar stora summor för den som förlorar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.