Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

De små kärleksfulla handlingarna som gör hela skillnaden.

Rålambshov 17.56.

En hand mot min axel och en rosslig röst som frågar efter några slantar. Han säger att trots det hemska som har hänt så är det trevligt att folk nu hinner byta några ord med varandra under promenaden hem. Känslan av trygghet som infinner sig när rädslan borde vara som störst är en underlig företeelse.

Jag tänker på de gånger jag vandrade barfota hem längs Skeppsbron när jag var yngre, med de skavande skorna dinglandes i handen. Solen började gå upp och trots att jag i lagens mening fortfarande var ett barn och var ensam på gatorna kände jag mig aldrig så säker som då.

Som en märklig paradox infinner sig samma fridfulla känsla när jag vandrar hem mot en annan del av staden efter attackerna, men nu är gatorna i stället fulla av människor.

När jag arbetade på ett kafé på Hornsgatan kom det varje dag in en man med en lika rosslig röst och trasiga kläder. Han brukade sätta sig på en hög stol vid disken och min chef bjöd honom på en kopp kaffe.

Promenaden hem den där fredagen och den efterföljande bamsekramen som Stockholm gav ifrån sig får mig att reflektera över hur de små kärleksfulla handlingarna ibland gör hela skillnaden för att känna sig trygg och hemma i en stad. Ibland är det en kaffe när man behöver det, ibland är det något större. Tänk, vilken tur jag har som får bo just här.

Ida Yttergren är reporter på DN och ser fram emot sommarens barfotapromenader hem genom Stockholm.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.