Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Visst är det rapparen Drake?

Kungsholmen 18.38.

Torsdagskväll på gymmet. Doften som utgör en blandning av proteinpulver, svett och parfym fyller omklädningsrummet där innerstadskvinnor i svarta tajts stressar till passen. Jag känner en otålig blick från någon som vill in i skåpet som mina självlysande träningsskor blockerar. ”Det är alltid så”, säger hon med ett ansträngt leende och syftar på att det är vanligt att välja skåp i samma sektion.

Jag hastar ut till maskinerna och hoppar upp på den otympliga chins- och dips-assistenten som jag använder främst för att den ser avancerad ut.

Visst är det rapparen Drake? Från övervåningen kan en muskulös man i mjukisbrallor, som svingar sig smidigt i ett par romerska ringar, betraktas genom atriet. Samtidigt som jag inser det orimliga i att världsartisten har hittat till källaren på Kungsholmen ser jag mig om i lokalen och upptäcker att få besökare fokuserar på övningarna.

I stället pendlar blickarna mellan yogapasset i gruppträningssalen, mot TRX-bandet eller mot området med fria vikter, där MM-sportsklädda fitnessentusiaster skulpterar fram en önskvärd fysik.

Jag påminns om en tidigare middagsdiskussion med kompisgänget. En vän som numera bor i New York slogs under Stockholmsbesöket av hur tyst allt var på tunnelbanan, samtidigt som resenärerna synade varandra från topp till tå. Faktum är att många platser i Stockholm närmast kan liknas med en catwalk. Bara den riktigt självsäkra vågar gå till gymmet i urtvättade mjukisbrallor. Drake vågar.

Ida Yttergren är reporter på DN och tycker att det räcker med att beskåda Hemnet-annonser för att se att vi är minst sagt redo för andras trendkänsliga blickar.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.