Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Industrilokal totalförstördes i brand

00:18. ”Man ska hålla sig därifrån, den rök som kommer därifrån är inte hälsosam”, säger Kurt Jonsson, ledningsoperatör vid Räddningstjänsten, till TT.

En industrilokal i Viksjö norr om Stockholm totalförstördes vid en omfattande brand på måndagen. Branden orsakade kraftig rökutveckling som syntes över stora delar av Stockholm. Allmänheten varnas för att andas in röken.

Larmet om att det brann i en industrifastighet på Bruttovägen i Viksjö kom klockan 13.59 på måndagen.I lokalen fanns fem företag och enligt Storstockholms räddningstjänst uppstod elden i samband med batteriladdning i en reklamfirma.

– När vi kom fram brann det ordentligt och ganska snart beslutade vi att låta lokalen brinna ned och istället skydda omkringliggande fastigheter från att drabbas, säger Christer Wahlström, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral.

Brandpersonalen inriktade sig på att få ut en del gasflaskor från lokalen.

Vid 17-tiden hade branden brunnit igenom taket och röken var inte längre lika svart.

– Det som har brunnit är bland annat däck och batterier och den rök som skapas av dem är inte nyttig att andas in. Därför gick vi ut med en varning till allmänheten, säger Christer Wahlström.

Röken syntes under flera timmar över stora delar av Stockholm.

Brandmän från ett halvdussin stationer jobbade under eftermiddagen med att bekämpa elden och ett närliggande företag har evakuerats.

– Under en period fanns det risk för att byggnaden kunde rasa så vi tog ut vår personal. Men alla som arbetade där är ute och ingen har skadats, säger Roger Steffen pressbefäl i Storstockholms räddningscentral till DN.

Räddningsledaren uppmanade allmänhet i Viksjö att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Vid 19-tiden var rökutvecklingen inte lika kraftig, men allmänheten uppmanades fortfarande var försiktiga eftersom röken sannolikt skulle ligga kvar i ytterligare några timmar.

– Man ska inte vistas i röken. Vi kommer att ha kvar tio till tolv brandbilar de närmsta timmarna, sen kommer vi att börja dra oss tillbaka, säger Göran Norman, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.