Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Jag saknar tanterna som kallade mig ”unge man”

Nytorgsgatan 19.22.

Webben översållas av rankinglistor över världens städer: de farligaste, de dyraste, de vackraste, de ovänligaste. Häromdagen plöjde jag en topplista över ”världens trevligaste städer”, där Stockholm hamnar tvåa, slagen endast av – Göteborg. Nej, det är faktiskt inte Göteborgs-Posten som ligger bakom listan, utan brittiska The Independent.

Går det att mäta trevlighet? Jag har varit skattskriven i tre av världens huvudstäder, Stockholm, Washington DC och Moskva. Den sistnämnda staden utsågs nyligen till världens otrevligaste. Men jag tycker inte att det är någon större skillnad mellan stockholmare och moskoviter. Möjligen är andelen barska tanter större i Moskva. Det är dock skillnad på att vara barsk och att vara otrevlig.

– Unge man, sätt på mössa, fick jag ibland höra från vilt främmande seniordamer som jag mötte på trottoaren i Moskvas vinter.

Det var snarast trevligt för den odiskutable medelåldring jag var redan på den tiden att tilltalas med ”molodoj tjelovek” (”unge man”). Det har aldrig hänt mig i Stockholm.

Bortsett från damerna med uppfostrarnit tycker jag att de mellanmänskliga relationerna är sig rätt lika i Moskva och Stockholm – och i Washington för den delen. Charmknippen, pappskallar och helt vanliga typer är tämligen jämnt fördelade över populationen.

Men med den inställningen blir förstås inga listor gjorda.

Erik Ohlsson är DN:s Mellanösternkorrespondent. Han bodde i Moskva åren 1998 till 2002.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.