Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Jag tror inte att det här haft med religion att göra”

01:07. Barnen på Al-Azharskolan i Vällingby delas upp efter kön på skolbussen. Kalla Fakta har fångat det på film.

Efter ”Kalla Faktas” uppgifter om en könsuppdelad skolbuss vänder sig skolpersonalen och elever mot bilden som spridits i media.

– Detta är inget representativt för skolan. Pojkar och flickor är tillsammans som på vilken skola som helst och jag råder alla som tvivlar att besöka oss, säger skolans specialpedagog Linda Eskilsdotter.

Genom smygtagna bilder har ”Kalla Fakta” visat hur pojkar och flickor delas upp på skolbussen från al-Azharskolan i Vällingby. Inslaget har väckt starka reaktioner. En av många som reagerat är Stefan Löfven.

– Jag tycker att det är avskyvärt. Det hör inte hemma i Sverige, sa statsministern i tisdags.

Efter nyheten har skolans Facebooksida fyllts med hatiska kommentarer och uppmaningar om att den bör stängas.

Men många har också kommit till skolans försvar och vänder sig mot bilden som rapporterats i media.

– Vi var många som blev väldigt förvånade över filmen. Det ser fruktansvärt ut och jag förstår reaktionerna, men detta stämmer inte alls överens med arbetet på vår skola, säger specialpedagogen Linda Eskilsdotter, som jobbat på skolan i 11 år.

Under en presskonferens sa skolans rektor Ibrahim Hussein i tisdags att ledningen inte känt till könsuppdelningen.

– Trots att vi är skolledningen är det en nyhet för oss. Vi har redan haft krismöte om detta och åtgärdat det, sade Ibrahim Hussein, rektor på den skattefinansierade muslimska friskolan.

Enligt honom är det inte religiösa orsaker som ligger bakom uppdelningen. Istället har det handlat om ett försök att hålla ordning på eleverna.

– Vi har konfronterat fritidsledarna som har hand om transporterna. De har sagt att det varit en del väldigt rörliga barn, och de har fått sitta fram, och det har varit mest pojkar. Samtidigt har flickorna varit lugnare och satt sig längst bak. Sedan har det blivit en busskultur efter hand, sade biträdande rektorn Roger Lindqvist.

Linda Eskilsdotter håller med rektorerna.

– Flickor och pojkar är tillsammans, gör grupparbeten, leker på rasten, precis som på vilken annan skola som helst. Jag tror inte att detta haft med religion att göra. Men oavsett varför det har skett så ska det absolut inte förekomma sådan uppdelning och därför har man nu tagit bort detta.

Samtidigt har skolan haft könsuppdelade idrottslektioner.

– Anledningen har varit att många inte skulle gå på idrotten, främst flickor, om det inte var så. Men vi har tagit till oss kritiken och börjat blanda pojkar och flickor på idrotten. Det är självklart att man ska samarbeta överallt, säger Linda Eskilsdotter.

Både hon och skolans psykolog är besvikna över ”bristen på fakta” i medierapporteringen.

– Det måste finnas källkritik. Man kan inte utifrån en film bygga sin bild av en skola. Jag tycker att det är bra att filmen diskuteras, men jag skulle också råda alla som vill att besöka oss, säger Linda Eskilsdotter.

Jonas Alsgren, redaktör på TV4:s ”Kalla Fakta” bemöter kritiken om bristen på faktakoll:

– Det vi skildrat och dokumenterat är vad som händer på skolbussen, där flickor alltid åker längst bak. Vi har filmat vid ett flertal tillfällen och varje gång har det varit samma sak. Enligt våra källor har detta pågått länge med skolledningens goda minne. Orsaken är inte stökiga pojkar. Vi har på plats försökt få en intervju med rektorn men har då blivit bortkörda, vilket talar emot skolans påstående om öppenhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.