Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Kvinnor tenderar att fokusera på vad andra människor tycker”

Foto: TT

KBT-terapeuten Jenny Brodén säger att kvinnor har svårt att prioritera. Ofta gör vad de tror att andra tycker att de ”borde” göra.

Lite som ett detektivarbete. Så beskriver psykoterapeuten Jenny Brodén hur det kan vara att hitta faktorerna som ligger bakom den stress som många av hennes kvinnliga patienter lider av.

– De som kommer kan ha sökt hjälp för saker som sömnproblem, tryck över bröstet eller andningsvårigheter. Men jag är inte främst intresserad av symptomen, utan av orsakerna bakom, alltså den så kallade primära stressen. Anledningen till att man känner stress varierar, men oftast orsakas stress av att de resurser man har inte räcker till för att kunna hantera kraven i livet, säger Jenny Brodén, KBT-terapeut vars patienter övervägande är kvinnor med stressrelaterade problem.

KBT, kognitiv beteendeterapi, är en behandlingsform där man genom samtal söker förståelse för patientens känslor och varför den reagerar på ett visst sätt i olika situationer. Genom övningar jobbar man sedan för att påverka tankar och beteende.

Inledningsvis börjar Jenny Brodén med att plocka fram information om patientens aktuella situation. Lider personen exempelvis av sömnstörningar ställer hon frågor om vilka tankar som kommer upp när personen inte kan sova.

Många av kvinnorna hon träffar lider av prestationskrav och en känsla av att inte hinna med. ”Jag känner mig jagad” är en återkommande fras i terapirummet. Patienterna får ofta i hemuppgift att skriva ner tankar som uppkommer i samband med att de upplever stress mellan sessionerna.

– Listan över borden och måsten brukar vara väldigt lång hos stressade personer. Ibland är det yttre faktorer och arbetssituationen som ställer krav, men ofta är det kvinnornas krav på sig själva som får dem att känna som de gör. Därtill har stressade personer ofta svårt att prioritera vad som faktisk är måsten i livet och inte. Det reflekterar vi över tillsammans i samtalen.

För ökad förståelse kring vad som driver beteendet bakom stressen använder Jenny Brodén papper och penna. I en så kallad kedjeanalys får patienten genom frågor i kolumner hjälp att kartlägga vad som ledde fram till den upplevda stressen. Syftet är att se om det finns alternativ att bryta kedjan och göra på andra sätt i framtiden.

– Man behöver fråga sig vad det är vad jag tänker och känner och om det finns alternativa sätt att tänka i situationen.

Oftast springer stressen ur en rädsla för vad man tror att andra tänker och tycker. Att få omgivningens bekräftelse, menar hon, är en evolutionär överlevnadsstrategi. En garanti för att inte stötas ut ur flocken.

– Nyligen träffade jag en kvinna som bland annat mådde dåligt över att hon inte hunnit köpa vårskor till sin dotter. Vad skulle de andra dagisbarnens föräldrar tycka? Hur ser andra på mig och mitt barn nu?

Anledningen till att merparten av Jenny Brodéns patienter är kvinnor, och att kvinnor överlag upplever sig mer stressade än män, har hon inget direkt svar på. Men hon konstaterar att många av kvinnorna hon träffar är högpresterande inom flera områden. Många, menar hon, har en framgångsrik karriär, ett fint hem, vill vara med på olika sociala aktiviteter och helst träna flera gånger i veckan.

– Det här är en grov generalisering - men i samtalen med kvinnor upplever jag ofta att de tenderar att fokusera på vad andra människor tycker och tänker om dem i större utsträckning än vad män gör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.