Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

L: Porta personer som stör på biblioteken

Foto: TT

Förra året rapporterades 412 fall av hot, våld, ordningsstörningar och tillbud på biblioteken i Stockholms stad. Nu vill Liberalerna porta störande personer.

Under 2015 noterades cirka 220 fall av hot, våld, ordningsstörningar, stölder och påträffade obehöriga personer på biblioteken i stadens riskrapporteringssystem.

För 2016 räknas kategorierna på ett annat sätt, men för hot, våld och ordningsstörningar är incidenterna 230. Om man lägger till det mer luddiga ”tillbud” landar 2016 på 412 incidenter.

I december tvingades Årsta bibliotek stänga efter problem med ungdomsgäng som betett sig hotfullt, kastat böcker och skrämt andra besökare.

– Vi ser en ganska kraftig ökning av ordningsstörningar, men vi behöver bättre statistik, om vi inte vet hur incidenterna ser ut kan vi inte sätta in åtgärder på rätt ställe, säger Rasmus Jonlund som sitter i kulturnämnden för Liberalerna.

I morgon tisdag lägger Liberalerna en skrivelse i kulturnämnden. ”Vi kan inte acceptera att biblioteken blir till 'uppehållsrum' för personer som kränker andra, stör eller begår brott”, skriver de.

Frågan om tillträdesförbud på bibliotek har varit aktuell tidigare. Justitieombudsmannen har, i ett ärende som gällde Surahammars bibliotek, slagit fast att det i lagrummet i dag saknas stöd för att portförbjuda en person från biblioteket under en viss tid.

Kulturförvaltningen menar att besökare avvisas regelbundet med stöd av bibliotekens trivselregler. Däremot anser de att det i praktiken är svårt att följa upp ett förbud om tillträde, därför att biblioteken inte registrerar enskilda besökare.

Det ser Rasmus Jonlund närmast som ett svepskäl.

– Förbudet bygger på att det är en känd person som förmodligen har stört ordningen på biblioteket ett flertal gånger. Det känns inte som ett hinder, säger han.

Liberalerna vill att den rödgrönrosa majoriteten – som i fallet med de sexuella ofredandena på Eriksdalsbadet – uppvaktar regeringen för att en lagändring ska kunna bli möjlig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.