Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Landstinget kräver pengar tillbaka av gynmottagning

Gynmottagningen Ultragyn har vid många tillfällen registrerat ingrepp felaktigt, och därigenom fått en högre ersättning av Stockholms läns landsting. Nu kräver landstinget att kliniken betalar tillbaka pengar.

Efter ett tips har Stockholms läns landsting låtit granska gynmottagningen Ultragyn på Sophiahemmet. Tipset gällde felaktig journalföring, och att mottagningen utförde ingrepp i onödan för att få en högre ekonomisk ersättning av landstinget.

När landstingets fördjupade granskning nu är klar visar den mycket riktigt på brister i journalföringen. I vissa journaler har anteckningarna om de olika ingreppen varit otillräckliga. Därför har det inte gått att avgöra orsaken till att ett specifikt ingrepp utförts. I många fall har kliniken registrerat mer omfattande ingrepp än vad som utförts.

– De brister vi hittat gäller dels registreringen, där man registrerat att mer omfattande ingrepp registrerats än vad som utförts. Den andra bristen gäller att journalerna i bland är bristfälliga så att det inte går att avgöra orsakerna till att ett visst ingrepp utförts, säger Johan Bratt, chefläkare.

Det är stora felaktigheter som har upptäckts. I hela 84 procent av 57 granskade fall av hysteroskopisk resektion har en felaktig kod angetts och därmed har kliniken fått en högre ersättning från landstinget.

– Det här är ett förhållandevis ovanligt ingrepp, och det är två erfarna gynekologer som utfört granskningen, säger Johan Bratt.

I tre av fallen har det saknats medicinsk grund för att utföra ingreppen, enligt rapporten. Samtidigt finns det enligt landstinget inga belägg för att kliniken utfört onödig vård.

Landstinget kommer nu att kräva pengar tillbaka av kliniken. Under våren kommer man att gå vidare med en mer omfattande granskning, i en större revision.

– Då kommer även andra gynekologkliniker i vårdvalet att ingå, så att det går att göra en jämförelse, säger Johan Bratt.

Några planer på att säga upp avtalet med Ultragyn har inte landstinget i nuläget, enligt Johan Bratt.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) är kritisk.

– Jag tycker att det är uppseendeväckande att det i systemet finns privata vårdgivare som tillskansar sig extraersättningar på det här sättet. Jag tycker att man ska avsluta avtalet med Ultragyn. De som varit inblandade i det här ska inte kunna komma i närheten av vårdens pengar, säger Dag Larsson.

Ultragyns vd Eva Ribbenhall skriver i ett pressmeddelande att de debiterat det aktuella ingreppet i enlighet med dialog som kliniken haft med hälso- och sjukvårdsförvaltningen och agerat i god tro.

– Om det har skett ett missförstånd är det högst olyckligt eftersom vi haft de bästa avsikterna. För oss är det viktigt att göra rätt och att skattemedel används på ett ansvarsfullt och riktigt sätt, kommenterar Eva Ribbenhall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.