Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Läraren: Föräldrar i innerstan borde ta det lite lugnare

Karin Nygårds är grundskollärare som just nu är tjänstledig från sin tjänst som lärare i digitalkunskap på Sjöstadsskolan i Stockholm.
Karin Nygårds är grundskollärare som just nu är tjänstledig från sin tjänst som lärare i digitalkunskap på Sjöstadsskolan i Stockholm. Foto: Kristina Alexanderson

Elever i Rinkeby är bättre på att stava och lyssna på tillsägelser än elever i Hammarby sjöstad. De är också mer drivna. Det skriver läraren Karin Nygårds i en krönika som väckt uppmärksamhet bland föräldrar. Nu vill hon uppmana alla innerstadsföräldrar att sluta oroa sig.

”För mig var det en smärre chock när jag efter elva år bytte område i Stockholm, från Rinkeby med 99 procent elever med invandrarbakgrund, till Hammarby sjöstad och 99 procent svensk medelklassfamilj.” Så beskriver läraren Karin Nygårds sina känslor när hon började arbeta på en skola i Hammarby sjöstad, i en krönika i branschtidningen Lärarnas Tidning.

Varför tar du upp skillnader mellan elever i Rinkeby och Hammarby sjöstad i din krönika?

– Egentligen är det en dålig krönika, för fokus hamnar någon annanstans än tanken var. Det jag ville visa var att samma verktyg inte alltid fungerar på olika skolor. Ett förhållningssätt till elever på en skola kommer inte vara framgångsrikt på en annan, det märkte jag snabbt när jag kom till Sjöstadsskolan. Den skillnaden måste lärare vara medvetna om när vi diskuterar med våra kolleger. Jag vet inte förutsättningarna för eleverna i en skola i Åmål, ändå ser jag ofta i publika diskussioner mellan lärare hur de blir väldigt osams om vilka metoder som är bäst och vilka regler som ska finnas i skolan, säger Karin Nygårds.

Många har reagerat för det framstår som att jag målar upp Rinkebybarnen fördelaktigt jämfört med Sjöstadsbarnen som framstår som dryga och bortskämda.

Du skriver att barnen i Sjöstadsskolan inte lyssnar. Hur har folk reagerat på jämförandet?

– Många har reagerat för det framstår som att jag målar upp Rinkebybarnen fördelaktigt jämfört med Sjöstadsbarnen som framstår som dryga och bortskämda. Det fanns ingen baktanke med det mer än att det schablonmässigt målas upp som att det är värre att arbeta i förorten än i innerstan. Jag tycker att det finns väldigt stora fördelar med just de eleverna. De är lättare att få ordning på och det är mycket lättare att ha en rak kommunikation med föräldrarna jämfört med i Sjöstan.

Beror det på föräldrarna, menar du?

– Det är en attitydfråga. Den stora majoriteten av eleverna i Rinkeby har en respekt för skolan och föräldrarna utgår från att jag som lärare gör det som är bäst för elevens skull, vilket gör att jag har auktoritet att lägga upp min undervisning och hålla ordning. Men det är inte samma stämning i Sjöstan, utan föräldrarna är mer oroliga och eleverna är oroliga. Lärarna oroar sig också. Jag upplever att mina kolleger i Sjöstan är mycket mer stressade, fast de inte har någonting att bekymra sig för. Majoriteten av de där ungarna kommer det gå bra för.

Som lärare, hur skulle föräldrarna behöva tänka om för att minska oron?

– Det jag vill förmedla, utan att göra medelsvensson arg, är: Om ni kunde ta det lite lugnt, om föräldrarna kunde ha inställningen att det kommer bli bra och mitt barn kommer att överleva trots att det inte får stimulans varenda sekund, skulle allt bli mycket lättare.

– Mina äldsta elever från Rinkeby är i dag läkare, civilingenjörer, egenföretagare. De är superhärliga människor och de har gått i skolan i den miljön. Kanske man kan ha lite perspektiv som förälder i Sjöstan i stället för att oroa sig till max och fundera på om de ska byta skola en gång i månaden. Ibland känns det som man vill madrassera hela skolgården för oron är så stor. Sluta oroa er.

  • Läs mer:

”Grit” har helt ändrat synen på barns inlärning

Barns hjärnor kan påverkas med rätt träning

Skolbarnen i Rinkeby: Stenkastarna förstör för alla

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.