Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Lobbyisterna försöker kladda på svensk lagstiftning

Hornsgatan 17.02.

En gång i tidernas begynnelse, långt innan gps blev något för en vilsen och i Stockholm nyanländ Partillebo att luta sig mot, fick man förlita sig på något som kallades ”kartor”.

Ett av mina allra första uppdrag som bildjournalist i huvudstaden var att hitta till en person som gjort sig ytterst svårfunnen genom att bosätta sig mitt i vecket mellan två sidor.

Tjugo år senare hittar jag rätt hyfsat. I alla fall till Galleri Kontrast på Hornsgatan. Mot en fond av Moa Karlbergs starka bilder på födande kvinnor anordnades nyligen ett panelsamtal kring kvinnans rätt till sin egen kropp. Man skulle ju kunna tro att kvinnans rätt att bestämma över sig själv vore som att sparka in en öppen lagårdsdörr. Men icke.

Det är ett särdeles högaktuellt ämne i dessa Trumpigt konservativa tider där amerikanska antiabortlobbyisters långa fingrar till och med försöker kladda på svensk lagstiftning.

Catharina Zätterström, vårdsakkunnig barnmorska på Stockholms läns landsting hymlade inte med orden. ”Det är ett stort problem att några i mödravården försöker åberopa någon slags samvetsklausul, som gör att de inte kan arbeta med aborter. Det ingår i barnmorskeutbildningen och är inget annat än abortmotstånd i en mycket raffinerad förpackning. Vårdgivarna har ett val, det har inte vårdtagarna. Punkt.”

Paul Hansen, gubbe på DN som tröttnat på att andra gubbar tar sig rätten att försöka bestämma över kvinnor – bara för att de är gubbar. Gubbledda amerikanska lobbyorganisationer inräknade.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.