Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Jag får prata med dagisfröknar och drottningar

Arlanda. 05.38.

Doften av flygplansbränsle slår emot mig när jag kliver ur taxin vid terminal fem. För vissa är det en doft sammankopplad med semester, avkoppling och bekymmerslösa dagar som passerar förbi.

För mig är det tvärtom.

Doften av flygplansbränsle utlovar en mix av deadlineångest, krångliga mellanlandningar och dålig sömn.

Trots denna föga lockande cocktail älskar jag mitt jobb.

Som DN-journalist får jag möjlighet att möta människor över hela världen. Jag får prata med dagisfröknar, drottningar och försäljare, med dansare och politiker.

Jag får komma hem till de som bor flott, eller möta de som inte har något hem alls. Jag tar mig fram på knagglig skolfranska, lätt obegriplig tyska eller med hjälp av kroppsspråk.

Mitt uppdrag är att fånga en glimt av deras liv, vara deras röst, kanalisera deras drömmar. Med uppdraget som motor är bristen på sömn, fredagskvällar på flygplatser i Långtbortistan och långa arbetsdagar lätt att uthärda.

Om det ändå blir lite kärvt drar jag in doften av flygbränsle genom näsan, fyller lungorna, djupandas en stund och skickar en tacksamhetens tanke till den som lottade ut min plats här på jorden.

Lotta Härdelin är fotojournalist på Dagens Nyheter och hoppas på att någon gång få uppdraget att skildra när vardagen återvänder till Syrien.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.