Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

M vill ha skyskrapor i Loudden

En kvartersstad i Loudden med en rad riktigt höga hus som ersätter oljecisternerna, det föreslår Moderaterna.
En kvartersstad i Loudden med en rad riktigt höga hus som ersätter oljecisternerna, det föreslår Moderaterna. Foto: Utopia arkitekter

Moderaterna vill höja byggambitionerna i oljehamnen Loudden från 4.000 till 10.000 bostäder. Partiet föreslår en kvartersstad med riktigt höga hus som i så fall blir det första sjöfarare ser av Stockholm.

Planen för södra Värtan är just nu ute på remiss. Här ska det bli ett landmärke på lite över 20 våningar längst ut mot vattnet. För övrigt handlar det i huvudsak om hus på sex till åtta våningar.

En del remissinstanser, som Stadsmuseet, anser att bebyggelsen ändå är för hög. Andra, som miljöförvaltningen, tycker att Stockholm ska bygga högre i södra Värtan för att få utrymme för parker, torg och lekplatser.

Moderaterna tycker att det ligger en hel del i miljöförvaltningens funderingar och lanserar en plan för att bygga en tät, hållbar och hög stadsdel i Loudden. Det finns beslut på att lägga ned oljehamnen och flytta oljehanteringen till Södertälje. Det finns ännu inga konkreta planer på hur mycket bostäder som ska byggas, men det har översiktligt talats om 4.000.

– Vi vill få in 10.000 bostäder genom att bygga betydligt högre. När Stockholm växer är det viktigt att vi försöker få in riktigt mycket bostäder i centrala lägen där det är möjligt, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Moderaterna anser att Loudden är en bra plats för riktigt hög bebyggelse i kvartersstruktur med affärer, restauranger, service och annat längs gatorna och flera rejält höga hus – inte bara en ensam pinne.

Planerna för Södra Värtan innehöll tidigare en klunga med skyskrapor, men de kapades rejält på grund av reglerna för buller från fartyg.

Finns det inte en risk att det blir samma bekymmer i Loudden?

– Vi vill ha kvar hamnverksamheten, men vi vill ändra regelverket för buller. Som det nu är så är det samma regler för ett fartyg som för en bil. Men när fartyget ligger stilla är reglerna strängare. Det är tokigt, säger Anna König Jerlmyr.

Först en bit in på 2020-talet är det tänkt att den före detta oljehamnen ska bli ett sjönära bostadsområde, men moderaterna tycker att det hög tid att redan nu försöka planera för riktigt höga hus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.