Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Vad fan gör vi, hon är på väg hit!?”

Hornstull 00.55.

Stockholms klubbar är inte tillräckligt många, restaurangerna inte tillräckligt stora och gatorna inte tillräckligt långa. Någonstans kommer de ses, oavsett vad vi gör. Troligen någon gång med alldeles för mycket alkohol i kroppen och med känslor som bubblar över. Ett uppbrott som gör ont i hela kroppen, till och med för dem runt omkring. Där vi slits mellan den lämnade och den som lämnat.

Mitt i den mörka dimman i soulmusikens dunk skriker min vän i mitt öra. ”Vad fan gör vi, hon är på väg hit!?” Vi måste ta ett beslut. Det känns som det viktigaste i hela livet. Vi ropar till varandra om att säga att det inte går, utan att förklara varför, trots att hon kommer förstå att han är här. Att han står bredvid oss och dansar och att vi valde honom i kväll.

I morgon kommer hon att ringa först och vi kommer säga nej när han frågar om vi ska bruncha.

När man är vuxen är skilsmässobarn inget man längre kan vara, att vara dumpningsvän blir det nya. Och reglerna är annorlunda. Nu är det okej att medla, tycka och ta ställning.

Men när man är vän med båda är det svårare. Vi skapar massa privata Facebooktrådar med olika grupperingar för att prata om hur de ska hantera uppbrottet, vilka råd är rätt att ge? Får man ens vara ledsen som vän?

Vi har blivit stötdämpare men har ingen aning om vi är skydd nog - eller om vi behövs. Några av oss kanske till och med gör det värre i ren omtanke.

Som när vi inte låter dem själva avgöra om de kan vara på samma klubb eller inte.

Malin Hansson är reporter på Dagens Nyheter och skulle behöva lite förhållningsregler till vuxenlivet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.