Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Manifestation för kvinna som kördes ihjäl av smitare

Helin Burkay dog i en smitningsolycka.
Helin Burkay dog i en smitningsolycka. Foto: Privat

På lördag hålls en manifestation vid Eggeby gård i Stockholm mot våld och för att hedra Helin Burkays minne. Hon dog efter att ha blivit påkörd av en narkotikapåverkad mc-förare som smet från olycksplatsen.

Helin Burkay, 50 år, arbetade som läkare på äldreboenden i området kring Järvafältet. Den 3 april jobbade hon i Tensta och ville ta en promenad till hemmet i Kista. På en gångväg vid Eggeby gård blev hon påkörd av två personer på en motocross som kom åkande i hög fart.

Föraren smet och lämnade Helin Burkay svårt skadad på platsen.

– De kom från motsatt håll och körde rakt på henne. Det är en fem meter bred grusväg så det måste ha varit avsiktligt, säger Naile Aras, som var nära vän till Helin Burkay sedan 34 år tillbaka.

Helin Burkay fördes med ambulanshelikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Men hennes liv gick inte att rädda. Den 7 april avled hon av skadorna.

Olyckan och det plötsliga dödsfallet har lämnat familj, släkt och vänner i chock och djup sorg.

– Hon var en väldigt god människa. Jag tänker på henne hela tiden och det är en svår förlust, säger Naile Aras.

För att hedra Helin Burkays minne anordnar anhörig och vänner tillsammans med ”Spånga/Kista civilt initiativ” en manifestation vid Eggeby gård klockan 12 på lördag. Men det är också en manifestation mot våld.

Naile Aras anser att såväl politiker som myndigheter sviker förorterna och att det pågår en social gettofiering av området som leder till gängkriminalitet och narkotikaanvändning.

Polisens rapport, som familjen ska ha tagit del av, visar att både föraren och passageraren på motocrossen var narkotikapåverkade.

– Vill håller manifestationen för att försöka förhindra att fler mister livet, men också för att myndigheterna ska öppna ögonen för utsattheten som finns i de här förorterna. Det huvudsakliga problemet är bristfälliga satsningar. Förortens invånare känner sig lämnade åt sitt öde, säger Naile Aras.

Hon är också kritisk till polisens agerande i samband med att hennes vän blev påkörd. Andra personer ska ha larmat polisen om att de blev trakasserade av buskörningar strax innan olyckan. Men polisen dök aldrig upp.

– Om polisen hade åkt dit hade de kanske kunnat förhindra olyckan, säger Naile Aras.

Att ungdomar kör motocross, motorcyklar eller mopeder i hög fart på gångvägar i området är inget nytt problem. Men efter Helin Burkays dödsfall tar polisen krafttag för att komma åt vårdslös körning.

– Vi vill inte se fler olyckor och detta är ett stort problem som de boende ofta tar upp med oss, säger Thomas Sandin, förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Enligt polisen är majoriteten av de mopeder och motorcyklar som buskör stulna och används ofta som färdmedel vid personrån, butiksrån och narkotikabrottslighet i Järvaområdet, skriver lokaltidningen Mitt i.

Polisen grep två personer strax efter att Helin Burkay blev påkörd. Den som misstänks vara föraren av motorcykeln är misstänkt för grovt vållande till annans död. Passageraren är inte misstänkt för brott. Motorcykeln, som var anmäld som stulen, är tagen i beslag för teknisk undersökning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.