Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Minnesbanken är alltid öppen för nya förslag

Bergsunds strand 22.25.

Luften känns lättare att andas. Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg i Avantgardet har just avslutat en kaosspelning och fått ett fullsmockat Debaser att sjunga med om hur det är att vara både hög i gränder i London och bottenlöst låg på en småländsk avvänjningsklinik. Rasmus har befunnit sig på båda ställena. Hans kärlek till musiken och publiken tog honom tillbaka och har under kvällen skapat en känsla av värme som följer med ut i kvällskylan.

Dagen efter uppdaterar Avantgardet på sin Facebook-status: ”Vi kommer minnas det här för alltid. Minnesbanken öppen för nya förslag ikväll i Göteborg.”

Minnesbanken. Är det något som man ska vårda så är det den.

Förra veckan åt jag för första gången ”brandade”, ett slags fransk lappskojs, potatismos smaksatt med rökt torsk och vitlök. En smak att sätta in på Minnesbanken. Där hamnar också det vilda jublet när ett lag handbollstjejer gick till finalspel i ungdoms-SM, soloprestationen som avgjorde bandyfinalen och långpromenaden i solskenet på Värmdö.

Det är klart att det finns plats för sorg och smärta i Minnesbanken, men jag sorterar gärna bort dötid på bussar och i tunnelbanevagnar. Minnenas bank för värdefull.

Efter spelningen i Göteborg skriver Avantgardet: ”Bara kärlek precis överallt. Finns ni på riktigt? TACK Göteborg och Jazzhuset för att ni fyllde upp minnesbanken för resten av året.”

Resten av året? Så kan det inte vara. Det kommer ständigt nya saker som är värda att komma ihåg. Det gäller bara att komma ihåg att minnas dem.

Martin Fransson är sportchef på Dagens Nyheter och blev väldigt glad av nyheten att Erik Lundin ska vara förband till Håkan Hellström på Stockholms stadion.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.