Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Mässlingssjuk kan ha smittats på Nya Karolinska

Ännu ett fall av mässling har konstaterades i Stockholmsområdet i helgen. Det senaste fallet kan ha smittats vid ett besök på barnakuten på Astrid Lindgren på Nya Karolinska, enligt smittskyddsläkaren Per Follin.

– Det är ett gemensamt tillfälle då man stött på det här, vid ett besök på Astrid Lindgrens barnakut. Alla de här fallen hör ihop i samma smittkedja, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län.

Sedan januari har totalt 11 personer, tre vuxna och åtta barn identifierats med mässling, som är mycket smittsamt.

Enligt smittskyddsläkaren läggs det nu ner stora resurser på smittspårning och att försöka nå personer som varit på barnakuten, för att kunna vaccinera kort efter smittillfället.

– Det man gör är att man pratar med individer som haft gemensamma mötesplatser. Alla barn som inte fått sin första dos av vaccinet är mottagliga, säger Per Follin.

Alla barn erbjuds vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund från 18 månaders ålder som del av det allmänna vaccinationsprogrammet. Som DN tidigare berättat är de tidigare identifierade mässlingsfallen koncentrerade till norra och nordvästra Stockholm, till järvafältet där vaccinationstäckningsgraden är låg, i vissa områden runt 70 procent.

Barnet som identifierats med mässlingen i helgen har tidigare besökt barnakuten på Nya Karolinska i samband med att ett annat barn med mässlingen sökt vård där.

Trots att smittspårning görs rutinmässigt, och alla som varit i lokalen kontaktas är det inte säkert att alla oskyddade hittas, säger Elda Sparrelid, Chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset. Det beror bland annat på att smittan är luftburen och kan finnas kvar i lokalerna två timmar efter att den smittade har lämnat den.

– Det är ett jättestort arbete som görs men man kan aldrig vara 100-procentigt säker på att man hittat alla. Det är inte uteslutet att någon blivit smittad i våra lokaler, säger Elda Sparrelid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.