Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Mc-föraren som körde på Helin Burkay har erkänt

Helin Burkay dog i en smitningsolycka.
Helin Burkay dog i en smitningsolycka. Foto: Privat

Den 19-årige mc-förare som misstänktes ha kört på 51-åriga tvåbarnsmamman Helin Burkay på Järvafältet i början av april har erkänt och är ångerfull, enligt förundersökningsledaren Thomas Sandin.

Det är stora problem med busåkandet i området, och polisen vill ha in tips för att kunna agera. ”Vi kan inte jaga mc-förarna, det blir dubbelt så farligt då” menar Sandin.

Föraren på motorcykeln som körde på läkaren Helin Burkay den 3 april greps samma dag, på väg till sjukhuset eftersom han själv fått blessyrer i samband med olyckan.

– Han har erkänt att det var han som körde, men vi har inte hållit slutförhöret med honom, så han har inte sagt något mer om hur det gick till, säger Thomas Sandin, som är förundersökningsledare.

• Läs mer: Helin Burkays familj anordnar demonstration mot våld i helgen.

Av de tidigare förhören framgår det dock att 19-åringen är ledsen över det som inträffat, och det finns inga misstankar om att han skulle ha kört på Helin Burkay avsiktligt.

– Det han är misstänkt för är vållande till annans död alternativt vårdslöshet i trafik, båda är oaktsamhetsbrott och det är inget uppsåt i själva påkörningen, säger Thomas Sandin.

19-åringen misstänks också ha varit påverkad av narkotika vid tillfället, och mc:n var stulen.

– Nu väntar vi på resultaten från obduktionen och de analyserna, samt att vi ska ha slutförhör med den misstänkte, och även med passageraren som vittne, säger Thomas Sandin.

Många har reagerat på att tonåringen är på fri fot i avvaktan på åtal, men det beror på att brottet inte är häktningsgrundande.

För de boende på Järvafältet har buskörningen med mopeder och motorcyklar varit ett stort och återkommande problem. Thomas Sandin förstår kritiken mot polisen.

– Det är ett prioriterat problem som vi jobbar med. De kör precis överallt och det är blandat mopeder upp till mc. De tänker inte på var de kör eller vilka faror de utsätter andra för, säger Thomas Sandin.

Helin Burkay var på väg hem från jobbet den 3 april på en grusväg vid Eggeby gård i Spånga, när hon påkörd av den påverkade 19-åringen, som sprang från platsen. Passageraren stannade dock kvar, och är nu polisens vittne.

För polisens del är taktiken att ta motorcyklarna när de står stilla.

– Vi undviker att ha förföljande om det inte är absolut nödvändigt, kommer våra fordon som ett fordon nummer två är det dubbelt så stor risk att någon blir skadad, eller att vi driver upp farten. Det ökar riskerna. Vi arbetar i stället med att försöka få bort mopeder och mc:ar när de står stilla, säger Thomas Sandin.

Polisen tar alltså gärna emot tips från boende i området på motorcyklar eller mopeder som är stulna och som står uppställda.

Den som har sådana uppgifter kan lämna tips till polisen på telefonnummer 114 14.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.