Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Militära vapen hittades i taxi

Polisen kan ha förhindrat ytterligare mord i Stockholms kriminella gängvärld. Tre tonåringar med koppling till ”Lejonen” greps efter att ha lastat in fem kalasjnikov-karbiner i en taxi. Nu åtalas de för synnerligen grovt vapenbrott.

De tre tonåringarna – en 17-åring och två 19-åringar – åkte i mitten av januari från Hässelby till Vårby gård. Själva hävdar de ostraffade pojkarna att de bara skulle ”chilla” med kompisar. Men övervakningsbilder visar att de hämtade två sportväskor. Därefter beställde de en taxi tillbaka hem till Hässelby.

– Polisen följde efter taxin och stoppade den i Bromma. Väskorna låg då i taxins bagageutrymme, berättar kammaråklagare Alexandra Bittner.

I väskorna hittades fem automatvapnen, modell AK47 kalasjnikov. Karbinerna var skjutklara och försedda med magasin plus extra ammunition.

– Det faktum är att det är fråga om flera kraftfulla militära vapen gör att jag anser att vapenbrottet ska rubriceras som synnerligen grovt, fortsätter Alexandra Bittner.

Idag, tisdag, väckte hon åtal mot de tre tonåringarna. Rättegång hålls i Solna tingsrätt nästa tisdag.

DN:s genomgång av förundersökningen visar tydliga kopplingar till den kriminella grupperingen ”Lejonen”, som sedan flera år har sin bas i Hässelby. En av de åtalade poserar på bilder med en tung guldlänk med ett lejonemblem och telefontrafik visar att trion vid tidpunkten haft kontakt med ”Simba”, ett alias för en av ”Lejonens” brottsdömda ledargestalter.

Alexandra Bittner vill inte kommentera detta.

– Det jag kan säga är att vi utan resultat har försökt gå till botten med om det finns någon person bakom de misstänkta, säger åklagaren till DN.

I onsdags mördades en annan av ”Lejonens” ledare, 26 år gammal, tillsammans med 21-årig man i Kista. Alexandra Bittner leder även denna förundersökning och en man i 30-årsåldern sitter nu anhållen efter att gripits i Danmark. Spekulationer gör gällande att 26-åringen och den andre kan ha fallit offer för ett internt bråk inom ”Lejonen”, men detta är inget åklagaren vill kommentera.

Vem som levererat de nu aktuella vapnen och var de kommer ifrån ursprungligen är inte utrett. Men utredarna som jobbat med fallet tror att beslaget åtminstone tillfälligt kan ha kylt av det spända läget inom Stockholms kriminella gängvärld.

– De här vapnen har förstås inget legalt användningsområde, vilket gör att vi utgår från att de skulle brukas i den kriminella världen, säger kommissarie Sofie Holmqvist på Nationella operativa avdelningen, som deltagit i utredningen tillsammans med Polisområde Syd i Stockholm.

Vad det var som gjorde att polisen kunde ingripa mot de tre åtalade vid rätt tillfälle redovisas inte närmare i förundersökningen. Här sägs bara att en spanare befann sig i närheten av taxibilen och kunde larma sina kolleger.

– Vi har jobbat med en längre spaningsinsats mot kriminella nätverket i södra Stockholm och denna pågår fortfarande, kommenterar Sofie Holmqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.