Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Muslimsk friskola stoppar könsuppdelning

al-Azharskolan i Vällingby har kritiserats för att ha könsuppdelad undervisning. Nu möter de pressen för att ge sin syn.

– Det är olyckligt, och det ska inte vara så här. Vi har redan haft krismöte och åtgärdat saken.

Det säger Hussein Ibrahim, rektor på en muslimsk friskola i Stockholmsförorten Vällingby, om den könssegregerade skolskjuts som TV4:s "Kalla fakta avslöjat.

Sedan TV 4-programmet Kalla fakta rapporterat att de elever som åker skolskjuts till al-Azharskolan i Vällingby könsuppdelas kallade skolledningen på tisdagseftermiddagen till presskonferens på skolan.

– Det är olyckligt att eleverna är könsuppdelade på bussen. Det ska inte vara så. Trots att vi är skolledningen är det en nyhet för oss. Vi har redan haft krismöte om detta och åtgärdat det, sade Ibrahim Hussein, rektor på den skattefinansierade muslimska friskolan.

Han tackade medierna för att saken lyfts upp.

Läs mer: Fridolin lovar ändring av skollagen

Värdarna på skolbussen har låtit pojkarna resa i den främre delen av bussen och flickorna där bak.

Att skolledningen kunde vara ovetande om att passagerarna delats upp på det här viset förklarade Ibrahim Hussein och den biträdande rektorn Roger Lindqvist med att en särskild ”busskultur” vuxit fram.

– Vi har konfronterat fritidsledarna som har hand om transporterna. De har sagt att det varit en del väldigt rörliga barn, och de har fått sitta fram, och det har varit mest pojkar. Samtidigt har flickorna varit lugnare och satt sig längst bak. Sedan har det blivit en busskultur efter hand, sade Lindqvist.

Foto:

Ibrahim Hussein och Roger Lindqvist. Foto: Alexander Mahmoud

De båda skolledarna ville dock inte lägga skulden på att det blivit som det blivit på fritidsledarna på bussen.

– Nej, det är inte deras ansvar att det blivit en busskultur, det är vårt ansvar. Därför har vi sagt att det inte får gå till så här, sade Roger Lindqvist.

Han ville också betona att även om skolan har en muslimsk profil har den inte en muslimsk värdegrund:

– Skolan vilar på demokratisk värdegrund. Åttio procent av personalen är inte muslimsk. Vi har fredagsbön på en rast, det är det enda. Vi kan ta bort den religiösa stämpeln från i morgon, och då är vi en vanlig förortsskola med hundra procent invandrare.

På en fråga om varför skolan delar upp pojkar och flickor på gymnastiken förklarade Hussein Ibrahim att det har att göra med att skolan enligt lag är skyldig att uppnå målen:

– Om vi gör på det här viset kanske det blir enklare att uppnå målen. Skolinspektörer har fått information om hur vi gör och har varit här, och de har gett okej.

Roger Lindqvist fyllde i att idrottsuppdelningen framför allt gäller simningen. Skolledningen har ”kulturkrockar varje dag” för att få vårdnadshavare att förstå att vatten inte är farligt, sade han:

– Många barn känner sig inte bekväma med att vistas halvnakna med personer av motsatta könet. Då lyssnar vi på det. Prio ett är att de lär sig simma. Om vi tvingade dem skulle majoriteten skolka, och då skulle vi inte få simkunniga barn och ungdomar.

DN sände live på Facebook från al-Azharskolans presskonferens:

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.