Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nu förstår jag hans kärleksförklaring till Stockholm.

Sergels torg 15.03.

Först tror jag att han bara vill göra sitt jobb och småprata lite för att jag som hotellgäst ska känna mig ännu mer välkommen. Många i Melbourne frågar ju nyfiket varifrån jag kommer. Inte alla kan skilja Sverige från Schweiz. Men Michael Anderson bakom disken på Stamford Plaza vet exakt var Stockholm ligger. Han har varit där 33 gånger. Han ska dit igen när han fyller 50. När han dör vill han att lite av askan ska spridas i skärgården.

Vi säger tack för musiken. Michael har träffat Björn, Benny och Frida flera gånger, och hoppas fortfarande att Agnetha en dag ska säga hej. När jag tänker efter så var det väl via ”Abba the movie” som jag som liten fick mina första intryck av Australien. I hotellobbyn tänker jag på den märkliga gemenskapen mellan en svensk popgrupp och ett land på andra sidan jordklotet. Jag vet inte att det snart ska finnas ännu ett band mellan mig och mannen i foajén.

I januari i år drabbades Melbourne av ett vansinnesdåd, när en bil körde rakt in i en folkmassa. Sex personer dödades. Attacken hade ingen koppling till kända terrorgrupper, och världens blickar riktades snart någon annanstans. Under mina dagar i Australien har jag inte ägnat en tanke åt hotbilder. I stället har jag fallit handlöst för den varma och välkomnande atmosfären.

Under manifestationen på Sergels torg förstår jag mer av Michaels kärleksförklaring till Stockholm. Då ser jag plötsligt att min hemstad påminner om hans.

Karin Eriksson är politisk reporter på DN och önskar att hon hade fått ägna den senaste veckan åt S-kongressen och ”The name of the game”.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.