Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nya regler ökade antalet heltidsbarn per avdelning

I december klubbades rätten till heltid för barn till föräldralediga i Stockholms stad.
I december klubbades rätten till heltid för barn till föräldralediga i Stockholms stad. Foto: Thomas Karlsson

Antalet heltidsbarn i förskolan har ökat med i snitt 0,8 barn per avdelning. Det visar en kartläggning av hur rätten till heltid för barn till föräldralediga har påverkat förskolorna i Stockholms stad.

– Undersökningen visar – precis som jag sade innan vi genomförde reformen – att det handlar om att ungefär ett barn per avdelning går upp från deltid till heltid, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

I mitten av december klubbades rätten till heltid i kommunfullmäktige. Tidigare gällde 30 timmar i veckan för barn till föräldralediga, dubbelt så många som skollagens minimikrav på 15 timmar i veckan.

Den enkät som Stockholms stad har skickat ut till samtliga kommunala och privata förskolor visar att många föräldrar har valt att öka tiden på förskolan. I januari var i snitt 90 procent av alla barn med ett nyfött syskon i förskolan på deltid, i mars hade det minskat till 54 procent.

Det är också stora skillnader mellan stadsdelarna. I Hägersten-Liljeholmen ökade andelen barn med nyfött syskon som är heltid i förskolan med 64 procent, i Spånga-Tensta med 60, i Rinkeby-Kista med 58 och på Östermalm med 50 procent.

– Det gör mig ännu mer stärkt i min övertygelse om att reformen är bra. Vi har nått de socioekonomiskt svaga områdena som Tensta och Rinkeby, där ännu fler än genomsnittet har gått upp till heltid. Det är jättebra, förskolan är en utbildning för barnen i unga år, säger Karin Wanngård.

Ökningen av heltidsbarn per avdelning är i snitt 0,8 barn i kommunala förskolor och 0,6 barn i fristående. Även här skiljer det sig mellan stadsdelarna. I Hägersten-Liljeholmen och på Östermalm har det blivit 1,3 fler heltidsbarn, i Spånga-Tensta 1,1, på Kungsholmen 1,0 men i Hässelby-Vällingby och Skärholmen bara 0,3.

En stickprovsundersökning som har gjorts på sju förskolor visar att närvaron av barn var något högre på förmiddagen i mars än i januari, men att närvaron har minskat från klockan 15. I januari var 58 procent av barnen kvar i förskolan klockan 16, i mars hade andelen sjunkit till 48 procent.

Antal barn per personal hade klockan 15 ökat från 5,1 i januari till 5,6 i mars, men däremot minskat en timme senare och klockan 17 sjunkit från 5,8 barn per personal i januari till 4,3 barn i mars.

Vilka slutsatser kan man dra av en stickprovsundersökning på en bråkdel av förskolorna?

– Vi ska fortsätta att följa och mäta närvaron och hur många barn det går på varje personal. Personalförstärkning jobbar vi med hela tiden, men det är inte helt enkelt att få tag på förskollärare. Vi behöver också bygga fler förskolor, det är mycket som behöver göras, säger Karin Wanngård.

Oppositionen varnade för att reformen skulle innebära stora barngrupper och brist på personal. Hur ser du på det?

– Jag hoppas att oppositionen tar till sig rapporten och inser att de använde stora ord. Det fanns en oro, men jag är övertygad om vikten av rätt till förskola för alla barn, säger Karin Wanngård.

Fakta. Störst ökning på Östermalm och i Hägersten

Ökning av heltidsbarn per avdelning i stadsdelarna:

Bromma 0,7

Enskede-Årsta-Vantör 1,0

Farsta 0,8

Hägersten-Liljeholmen 1,3

Hässelby-Vällingby 0,3

Kungsholmen 1,0

Norrmalm 0,8

Rinkeby-Kista 0,9

Skarpnäck 0,5

Skärholmen 0,3

Spånga-Tensta 1,1

Södermalm 0,6

Älvsjö 0,5

Östermalm 1,3

Enkäten i januari gick ut till alla kommunala och fristående förskolor, cirka 1 000 stycken. Svarsfrekvens är i genomsnitt 51 procent.

Källa: Stockholms stad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.