Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Om ett par år kommer nog fler att använda mask – även i Stockholm”

Alexander Hjertströms designade andningsmasker säljs i huvudsak i Asien, men också i Europa. ”Det har skrivits mycket om förorenad luft och hälsorisker senaste året, med larm i Paris och London. Efter Pekinglarmet i Stockholm ökade trafiken från Sverige på vår sida”, säger han.
Alexander Hjertströms designade andningsmasker säljs i huvudsak i Asien, men också i Europa. ”Det har skrivits mycket om förorenad luft och hälsorisker senaste året, med larm i Paris och London. Efter Pekinglarmet i Stockholm ökade trafiken från Sverige på vår sida”, säger han. Foto: Lisa Mattisson

Alexander Hjertström började designa andningsmasker för Kina och Indien. Men upptäckte snart att kunderna kom från både Europa och Sverige.

– Om ett par år kan mask vara lika naturlig som hjälm i Stockholmstrafiken, säger han.

Trafiken brusar tung på Sveavägen när han cyklar mot jobbet vid Handelshögskolan. Många trafikanter hajar till när de upptäcker andningsmasken.

– Det är klart att folk tittar när man går runt på stan i mask. På cykel är det inte samma sak även om folk kan se fundersamma ut vid rödljus. Cyklister har redan så många prylar, som glasögon och hjälm, så masken blir bara en grej till som smälter in, säger Alexander Hjertström.

Läs mer: Smutsig luft – men inget dieselförbud.

Han är en av grundarna till företaget Airinum som tillverkar andningsmasker och cykelpendlar dagligen på en av Stockholms mest smutsiga gator. Masken använder han beroende på väder och väglag. Idén fick han som utbytesstudent i mångmiljonstaden Ahmedabad i Indien.

– Jag hade astma som barn och fick tillbaka problemen i Indien. De billiga engångsmasker som fanns att köpa var både obekväma och svåra att andas i, det saknades en designprodukt av kvalitet.

En marknad utanför Asien fanns inte på kartan vid starten för två år sedan.

– Vi har fått mycket mer köp från Europa än vad vi räknat med. Det har skrivits mycket om förorenad luft och hälsorisker senaste året, med larm i Paris och London. Efter Pekinglarmet i Stockholm ökade trafiken från Sverige på vår sida.

Många svenska kunder köper masker för att använda utomlands, men intresset märks även hos cykelpendlare i storstadstrafik.

– Om ett par år tror jag att fler kommer att använda mask även i Stockholm. Vi vill ta bort stigmat om människor förstår hur förorenad luften är och att den går att skydda sig mot.

Maskens filter har tre lager, ett med aktivt kol, ett som är elektrostatiskt laddat och ett lager mikrofiber. Två ventiler släpper ut koldioxid med utandningen genom två silikonplattor. Företaget har fått forskningsbidrag från Vinnova för att testa att integrera sensorer i maskerna och mäta föroreningar i användarnas utandningsluft.

– Genom att samla in data från alla som bär våra masker skulle vi kunna se exakt hur luften ser ut runt om i världen och vi försöker bygga en app kring det.

Läs mer: Staden siktar mot fossilbränslefritt.

Samtidigt saluförs masken lika mycket som en accessoar som ett skydd.

– Vi vill göra coola masker och pratar lika mycket design som funktion. Unga i Asien blir allt rikare och på catwalks i Hongkong visas designmasker på Gucci-visningar. Där är masker på väg att bli vad solglasögon är för oss, säger han.

Arbetsskyddstillverkaren Moldex i Helsingborg har sneglat mot Kinamarknaden men kommit fram till att deras andningsskydd är för dyra för kinesiska konsumenter.

I Stockholm säljs andningsmasker för luftrening än så länge bara i yrkesbutiker och på byggvaruhus. Yrkeskedjan Grolls i Stockholm har dock märkt ett visst ökat intresse från privatpersoner.

– De senaste fem åren har vi sålt fler andningsmasker med aktivt kol till privatpersoner. Det är framför allt personer som har allergiska besvär, som fått tips om oss via sjukvården. Men vi riktar inte in oss mot den marknaden, säger Peo Stenholm, inköpare på Grolls.

Enligt Tom Bellander, professor vid Centrum för arbets- och miljömedicin, filtrerar masker bort en stor del av luftföroreningarna. Forskning på hjärtpatienter i Kina visar att bra andningsmasker skyddar mot hjärtpåverkan även vid Pekings föroreningshalter.

– Det svåra är att göra masker som är bekväma och billiga och inte läcker. En bra mask ska sluta tätt över näsa och mun. Man orkar inte hålla på och andas i en sådan om den inte är bekväm, då krävs en utblåsningsventil, säger han.

Behöver vi verkligen andningsmask i Stockholm?

– Det är klart att människor som vet med sig att de är känsliga kanske skulle vilja använda masker om de blir förvarnade av ett system som till exempel en astmariskkarta.

Hur farlig är Stockholmsluften?

– I ett internationellt perspektiv är den inte särskilt farlig. Men på befolkningsnivå kan man få en ganska betydlig förbättring av hälsoläget om man förbättrar luftkvaliteten. För känsliga kan effekten av föroreningar vara högst påtagliga, säger Tom Bellander.

Kan masken bli lika naturlig som cykelhjälm här?

– Om vintercyklingen fortsätter att öka tror jag att vi kanske får se värmeväxlare innan, sådana som längdskidåkare med känsliga luftrör använder när de tränar i kyla. De sätts i munnen och värms upp av utandningen. Det är en lustig känsla, man vet att det är kallt ute, men det känns inte när man andas, säger Tom Bellander.

Docenten och barnläkaren Erik Melén på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset rekommenderar personligen inte masker till sina patienter. Han efterlyser mer studier av effekterna, både långsiktigt och kortsiktigt.

– Mask kan vara en lösning för extra känsliga under dagar med väldigt höga halter. Men primärt ser jag hellre att vi jobbar för att få ned halterna än att alla ska gå med masker i en stad. Det blir en påtaglig begränsning i livet, säger Erik Melén.

Läs mer: Så enkelt kan utsläppen minskas.

Fakta. Föroreningarna i Stockholmsluften

Kvävedioxid: Klarar ej gränsvärdet.

Exponering för kvävedioxid kan ge upphov till lungfunktionsnedsättning, astmabesvär, risk för luftvägsinfektioner hos barn. Kvävedioxid har också en möjlig roll vid uppkomst av cancer.

PM 10: Klarar ej gränsvärdet.

Dammbindning, sänkta hastigheter är några åtgärder för att minska PM10-partiklar. Grova partiklar ökar framför allt risken för luftvägssjukdomar. Höga partikelhalter kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar och försämrad utveckling av lungfunktion hos barn.

PM 2,5: Halterna bestäms till stor del av mängden som transporteras med luften från andra länder. Halterna av PM 2.5 har en tydligt nedåtgående trend. PM 2.5 anges som massan av partiklar med en diameter mindre än 2,5 mikrometer. Största bidraget kommer från förorenad luft som transporteras in från andra länder.

Ozon: Klarar gränsvärdet.

Halterna av ozon bestäms till största del av ozonhalter i luften som kommer från andra länder. Problem med överskridande av normen väntas kvarstå.

Kolmonoxid: Klarar gränsvärdet.

Exponering för kolmonoxid kan ge upphov till försämrad syreupptagningsförmåga och ökade besvär för personer med kärlkramp.

Svaveldioxid: Klarar gränsvärdet.

Exponering för svaveldioxid kan ge upphov till bronkit och andra luftvägssjukdomar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.