Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Rapport om hot mot parkarbetare vållar debatt

Bienvenido Flores, talesperson för EU-migranter i Sverige.
Bienvenido Flores, talesperson för EU-migranter i Sverige. Foto: Roger Turesson

Efter rapporten om hot mot parkarbetare anklagar Bienvenido Flores, talesperson för EU-migranter i Sverige, politiker för hets mot folkgrupp.

– Jag varnar stadsdelsnämnden och M-politiker för att driva häxjakt mot EU-migranter, skriver han i ett brev till bland andra Joel Laurén, gruppledare (M) Kungsholmens stadsdelsnämnd.

DN kunde i tisdags berätta att parkarbetare som arbetar för Stockholms stad utsätts för hot och att entreprenörer därför vidtagit ett flertal åtgärder som att utrusta personalen med larm och förbjuda ensamarbete. I en rapport från Kungsholmens stadsdelsnämnd beskrevs även att ingen renhållning/uppstädning utförs när EU-migranter är närvarande eller finns i närområdet.

En person som reagerat starkt på uppgifterna är Bienvendio Flores, som beskriver sig som talesperson för EU-migranter.

I ett mejl adresserat till bland andra Joel Laurén, gruppledare (M) Kungsholmens stadsdelsnämnd skriver han:

”Stadsdelsnämnden rapport och entreprenörernas bild över att EU-migranter ska agera hotfulla mot parkarbetare är helt främmande till mig. Under alla dessa år EU-migranter vistas i Stockholm blir nu första gång att en rapport petar ut målgruppen för sådant beteende.”

Han ifrågasätter riktigheten i påståendena och menar att påståendena är ett sätt att få bort EU-migranter från stadsdelen.

”EU-migranters särdrag är att de låter högljudda när de kommunicerar med varandra. Det ger intrycket att det bråkas. När de verkligen bråkar sinsemellan blir det hetsigare. Däremot när de möter vanliga svenskar eller stadens gatuarbetare visar de sig inte tuffa på något sätt. För det mesta underkastar de sig personer som utövar makt och det kan gälla en parkarbetare. EU-migranter har blivit mål för hot och våld i svenska samhället. Även i dessa illdåden mot dem, har de aldrig agerat hotfulla och våldsamma gärningsmän.”

Enligt Bienvenido Flores kommer hoten mot parkarbetare från andra grupper som ”ungdomar, uteliggare och missbrukare”.

Jag varnar stadsdelsnämnden och M-politiker för att driva häxjakt mot EU-migranter

”Jag varnar stadsdelsnämnden och M-politiker för att driva häxjakt mot EU-migranter. Att vinkla rapporten om hot mot parkarbetare åt EU-migranters håll är en mycket allvarlig företeelse. Om politiker ägnar sig åt hets mot folkgrupp är något icke önskvärd i vårt samhälle. Det är rent missaktning helt enkelt”, skriver han.

Joel Laurén, gruppledare (M), Kungsholmens stadsdelsnämnd.
Joel Laurén, gruppledare (M), Kungsholmens stadsdelsnämnd. Foto: Pressbild

Men Joel Laurén håller inte med. I ett svar till Bienvenido Flores skriver han att det är politikers ansvar att gå till botten med orsakerna bakom våld och hot.

”Gällande er varning till stadsdelsnämndens ”M-politiker” vill jag bestämt hävda att det är vårt ansvar i våra politiska uppdrag att gå till botten med orsakerna bakom våld, hot och ofredande mot parkstädare som arbetar på uppdrag av stadsdelsnämnden på Kungsholmen. En varning till oss att inte utföra våra uppdrag är oacceptabelt”, skriver Joel Laurén.

En varning till oss att inte utföra våra uppdrag är oacceptabelt

Han skriver också att han stöttar tjänstemännen som författat rapporten.

”Att våra tjänstemän utmärker sig i sin rapportering av orsakerna bakom problem med otrygghet på gator och i parker ser jag som positivt. Rapporteringen från tjänstemännen speglar den verklighet som våra medarbetare möter i deras arbete med att hålla Kungsholmens parker rena, trivsamma och trygga.”

Nu vill Moderaterna på Kungsholmen inleda en ”trygghetsrevision” över parkarbetares arbetsmiljö i Kungsholmens stadsdel och ta fram en handlingsplan. En skrivelse kommer att lämnas stadsdelsnämndens möte nästa vecka.

”Ingenstans i frågorna pekas en specifik grupp gärningsmän ut. Däremot har mina samtal med entreprenören såväl som underentreprenören som utför parkskötseln gett en entydig bild från dem av att problemen relaterade till hot, ofredande och våld mot deras parkarbetare på Kungsholmen i mycket hög grad kan kopplas till illegala bosättningar för utsatta EU-medborgare i parkerna.”

Enligt Joel Laurén är ”uteliggare och missbrukare” en mindre del av problemet och föreslår att Bienvenido Flores vänder sig till entreprenören Svevia eller underentreprenören Nikab om han inte känner igen sig rapportens bild.

Joel Laurén skriver att entreprenörerna har försett sina sina medarbetare med personlarm eftersom situationen runt sov- och boplatser för utsatta EU-medborgare har förvärrats det senaste året i Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.