Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Regeringen överväger att syna uråldrig hyreslag

Morgan Johansson.
Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery TT

Regeringen har ännu inte lyft ett finger för att ändra den lag från 1907 som gör att en hyresgäst kan bli vräkt om bostaden brinner - även om bostaden repareras. Justitieminister Morgan Johansson (S) lovar ta initiativ till att frågan övervägs på nytt.

I lördags berättade DN om Leif Björkman i Upplands Väsby som blir av med sin hyresrätt efter en brand. Alla bostäder som förstördes helt eller delvis vid branden för ett år sedan byggs upp igen. Men bostadsrättsföreningen säger upp kontrakten för de som bodde som hyresgäster i föreningen och kommer att sälja bostäderna som bostadsrätter.

Ett år efter branden bor Leif Björkman fortfarande kvar i en tältsäng i sin mors vardagsrum och hyresgästföreningen tycker att det sedan länge är hög tid att ändra den lag från 1907 som gör det möjligt att ”riva” hyreskontrakt om en lägenhet skadas svårt av brand eller något annat.

För nio år sedan föreslog Hyreslagsutredningen, tillsatt av den socialdemokratiska regeringen som avgick efter valet 2006, att lagen skulle ändras så att den som får sin lägenhet skadad ska ha rätt att flytta tillbaka - om hyresgästen inte själv är vållande till skadan.

Det förslaget blev liggande under de borgerliga regeringsåren och inget har hänt efter två och ett halvt år med socialdemokrater i regeringsställning.

Justitieminister Morgan Johansson (S) hänvisar på DN:s fråga till ett svar på en så kallad enkel fråga från partikollegan Hillevi Larsson han lämnade i riksdagen i februari i år. Hillevi Larsson frågade om Morgan Johansson kunde tänka sig att överväga en ändring av hyreslagen enligt förslaget från Hyreslagsutredningen.

I sitt svar betonar justitieministern att det inte är alldeles enkelt eftersom ett hus som återuppbyggts efter en brand kan ha helt andra planlösningar och se helt annorlunda ut än före branden.

Men Morgan Johansson säger också att han inte vill utesluta möjligheten till regeländringar som skyddar hyresgäster från hyresvärdars godtycke och att han avser att ta initiativ till att frågan övervägs på nytt inom Justitiedepartementet.

Enligt Hyresgästföreningen är det i första hand bostadsrättsföreningar som använder sig av den här lagen som gör att de kan tjäna stora pengar på att sälja en hyresbostad som eldhärjats som bostadsrätt sedan de sagt hävt hyresgästens kontrakt och reparerat lägenheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.