Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

SD vill ha samvetsfrihet för barnmorskor

Lotta Nordfeldt (SD), ledamot i Stockholms landstingsfullmäktige.
Lotta Nordfeldt (SD), ledamot i Stockholms landstingsfullmäktige. Foto: Stockholms läns landsting

Sverigedemokraterna i landstinget vill införa samvetsfrihet för barnmorskor i Stockholms län. Om barnmorskor slapp utföra aborter skulle detta lösa barnmorskebristen, enligt en motion från SD som väckte het debatt då den röstades ner i Stockholms landstingsfullmäktige.

Inom förlossningsvården i Stockholms läns landsting råder det stor brist på barnmorskor. Enligt Sverigedemokraterna är det ”fördomar och ideologisk kamp” som orsakat dagens situation. I en motion till Stockholms landstingsfullmäktige pläderar SD för att samvetsfrihet införs för barnmorskor i länet. Något som, enligt partiet, skulle lösa personalkrisen.

– I vårt landsting nekas ingen kvinna abort, men dagligen nekas födande kvinnor att ha en barnmorska vid sin sida när hon föder, sade Lotta Nordfeldt (SD) när motionen behandlades på tisdagskvällen i Stockholms landstingsfullmäktige.

Nordfeldt argumenterade för att det finns en ”potential” att lösa personalkrisen om landstinget inför två typer av barnmorsketjänster, där barnmorskor med samvetsfrihet slipper utföra abort.

– I många europeiska länder har man något som kallas samvetsfrihet. Vi har många människor som av ideologiska eller religiösa skäl inte kan bli barnmorskor. Det finns också många nyanlända från exempelvis El Salvador, Chile, Malta, Irland och Polen som inte kan få sina legitimationer validerade, för där är abort förbjudet. Jag ser det som en potential för förlossningsbarnmorskor, sade Lotta Nordfeldt.

Vi har många människor som av ideologiska eller religiösa skäl inte kan bli barnmorskor.

”Bristen på samvetsfrihet ger landstinget endast en typ av barnmorskor medan den stänger för andra. Har du moralisk eller religiös övertygelse gör du dig icke besvär”, heter det i SD:s förslag.

När motionen behandlades på tisdagens landstingsfullmäktige höjdes temperaturen avsevärt i salen.

– Jag undrar: det här att det är brist på barnmorskor, vad bygger du det på? Och att många vittnar om abortfrågan som ett skäl? Är det inte snarare så att många barnmorskor väljer att arbeta med annat, för att de inte står ut med arbetsvillkor och löner, frågade Håkan Jörnehed (V), i ett replikskifte.

Läs mer: Barnmorskan som vägrar utföra abort och som stämmer Sverige

– Jag har så klart inte skälen klart för mig till 100 procent. Men jag har talat med tre svenska barnmorskor som arbetar i Norge och de framhåller samvetsfriheten som ett tungt vägande skäl, sade Lotta Nordfeldt, som samtidigt säger att det inte handlar om att begränsa möjligheterna att göra abort.

I riksdagen driver SD frågan om att sänka gränsen för abort från vecka 18 till 12 och flera ledamöter drog paralleller.

– Nej, vi ska inte ha samvetsfrihet inom svensk abortvård. Det går stick i stäv med att sätta patientens rättighet, integritet och behov i första rummet. Abortmotståndet är systematiskt och välorganiserat. Vi står upp för kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar, sade Cecilia Elving (L).

I beslutsunderlaget hänvisar landstinget till en dom i arbetsdomstolen som gav arbetsgivaren rätt som nekade barnmorskan Ellinor Grimmark anställning med samvetsfrihet. Även ansvariga landstingsrådet Ella Bohlin (KD) hänvisade till lagen.

Invånarnas rätt till lagstadgad abort måste väga tyngre än enskilda individers önskan om vilka arbetsuppgifter de vill utföra.

– Svensk abortlagstiftning är väl avvägd, och vilar på demokratisk grund. Invånarnas rätt till lagstadgad abort måste väga tyngre än enskilda individers önskan om vilka arbetsuppgifter de vill utföra, sade Ella Bohlin.

Efter debatten i landstingsfullmäktige säger Lotta Nordfeldt till DN:

– Vi vill inte på något sätt göra det svårare för kvinnor att göra abort. Därför bemötte jag inte den frågan i debatten.

Samtidigt vill ni sänka abortgränsen?

– Ja, det handlar om att det är så hårfint när man kan rädda liv. Men här tycker vi att det är en sådan kris i förlossningsvården och att alla tillskott av personal är bra, säger Lotta Nordfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.