Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sju klassiska platser i Hans Alfredsons Stockholm

På femtiotalet flyttade den skånske studenten Hans Alfredson till en stuga utan rinnande vatten i Vita bergen. Därefter erövrade han ett otal av huvudstadens scener och grundade en monarkisk republik på Södermalm. DN listar sju platser i den framlidne folkhemskomikerns Stockholm.

Foto: Victor Lundberg / TT

Vita bergen

En liten röd stuga i Vita bergen var den då 25-årige Hans Alfredsons första bostad i Stockholm. Månadshyran låg på 24 kronor, men huset saknade rinnande vatten. När sonen Daniel Alfredson föddes flyttade familjen till Hagsätra, men de behöll huset. Stugan kom senare att bli navet för AB Svenska Ord, Hans Alfredsons och Tage Danielssons företag. Efter Danielssons död 1985 använde Alfredson stugan som skrivarlya.

Foto: TILLANDER GUNNAR+/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

"Ensamholmen", någonstans i Stockholms skärgård

En av Hasse och Tages mest omtyckta filmer utspelar sig i Stockholms skärgård. ”Att angöra en brygga” handlar om ett festsällskaps misslyckade försök att lägga till vid en brygga med sin segelbåt. I huvudrollerna syns bland andra Monica Zetterlund och Lars Ekborg. Filmen inleds med en klassisk Stockholmsscen där en man som sitter och äter en smörgås på Riddarholmskajen och fiskar upp ett flaskpostbrev, vars innehåll är så alarmerande att han desperat försöker stoppa alla bilar som åker förbi. Till slut stannar polisen.

Foto: Ingrid Dahlbäck/TT

Södermalms torg

Ur en manhålslucka vid Slussen tittar en baskerklädd Hans Alfredson av brons upp. Brunnen är avspärrad med bockar från parkförvaltningen. Skulpturen "Humor" skapades av konstnären Karl Göte Bejemark som en hyllning till Alfredson efter att han vunnit tidningen Bildjournalens pris som Sveriges roligaste person. Konstverket stod tidigare på Hamngatan men flyttades till Peter Myndes backe vid Slussens tunnelbanestation 2011, när spårvägen på Hamngatan skulle byggas ut.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Mosebacke

Två år efter att Hans Alfredson flyttade till Stockholm var han med och grundade en mikronation. Mosebacke Monarki var ett av de första samarbetena mellan Hans Alfredson och Tage Danielsson, ett humoristiskt radioprogram som innehöll sketcher och satiriska inslag om politik och samhällsfrågor. Det lilla landet på Södermalm var en republik där kungen valdes av befolkningen. Landets kung Sunes valspråk var ”går det, så går det”. Mosebacke Monarki spelades in på Södra Teatern vid Mosebacke. Det sändes för första gången 1958 och för sista gången 1983.

Foto: Shawn Hempel / Alamy Stock Photo

Chinateatern

Tillsammans med Tage Danielsson gjorde Hans Alfredson en hel del revyer. De debuterade med akten "Doktor Kotte slår till eller Siv Olson" på Odéonteatern, som tillfälligt döptes om till Idéonteatern. En av de mest populära revyerna var ”Gula hund”, som framfördes på Chinateatern. Den spelades in och sändes på tv, vilket skapade en debatt i riksdagen om tv:ns roll i samhället. ”Gula hund” ansågs vara ”urartad”, enligt kritikerna. Hasse och Tage uppträdde också på Berns, Oscarsteatern och Göta Lejon.

Foto: Anders Wiklund / TT

Skansen

Mellan 1992 och 1994 var Hans Alfredson chef över Skansen. Alfredson var mycket matintresserad och samarbetade bland annat med Povel Ramel för att förbättra svensk matkultur. Under sin tid som Skansenchef fick friluftsmuseets restauranger ett uppsving. Hans Alfredson uppskattade klassiska svenska maträtter som klappgröt och sirapsfläsk, sade han i en intervju i SvD 1993.

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / IBL Bildbyrå

Lidingö

Hans Alfredson bodde tillsammans med hustrun Gunilla Olsson i Hersby på Lidingö. Tidigare i år blev Alfredson så kallad ”hedersget” på Lidingö, en titel som delas ut av den ideella föreningen Get2Gether som arbetar för att bevara den utrotningshotade jämnheten.

Läs mer: Hans Alfredson är död

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.