Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sjukhus nedringt efter misstänkt mässlingfall

Foto: TT

Södersjukhuset är nedringt efter att en patient med misstänkt mässling sökt vård på barnakuten. Sjukhuset kontaktar nu alla som kommit i kontakt med barnet.

Efter ett misstänkt fall med mässlingen på Sachsska barnsjukhuset är Södersjukhuset nedringt. Sjukhuset arbetar nu med att kontakta alla som besökt akutmottagningen och kan ha kommit i kontakt med det sjuka barnet. Efter att någon smittats finns nämligen en möjlighet att vaccinera en kort tid.

– Vi ringer alla patienter som har träffat barnet och erbjuder dem som inte har fullgott skydd att komma till vår mottagning och vaccinera sig. Det kan röra sig om 100 patienter. Man behöver inte kontakta oss, säger Eva Berggren Broström, verksamhetschef på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.

Ni ser allvarligt på det här?

– Vi antar ju att befolkningen vaccinerar sig mot mässlingen, men när det dyker upp fall konstaterar vi att alla inte gör det. Det vi inte vill är att få en stark spridning av mässling. Därför går vi ut så här.

Det var i fredags som ett barn kom in på barnakuten på Sachsska och tillbringade ett par timmar där.

– Barnet hade då inga symptom utan fick gå hem. Sedan kom barnet tillbaka in på lördagen med utslag och det togs prov för mässlingen, säger Eva Berggren Broström.

En komplicerande faktor är att barnet vaccinerats mot mässlingen sex dagar innan sjukhusbesöket.

– Därför vet vi inte om det är en smittsam mässling, eller en stark reaktion på vaccinet. Först på tisdag får vi svar.

Tidigare i år har sju fall av mässlingen dykt upp i länet, alla i norra Stockholm. De insjuknade är två vuxna och fem barn.

– Det vi har sett hittills är fyra så kallade episoder. Det har varit utspritt på lite olika ställen, men alla i norra eller nordvästra Stockholm, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län.

Hur allvarligt är det?

– Mässlingen är en mycket smittsam barnsjukdom. I de allra flesta fall ger den luftvägssymtom och hög feber. Som en följd kan man få öroninflammationer och luftvägsinfektioner som kan kräva antibiotikabehandling. Man har vaccinerat sedan 1970-talet eftersom det är en sjukdom vi inte vill ha.

I samtliga nu aktuella fall har det handlat om personer som varit ovaccinerade. I ett fall har smittan spridits i samband med ett vårdbesök, och flera syskon i samma familj har smittats. Vaccinationen av små barn görs inom barnhälsovården på länets barnavårdscentraler.

Alla föräldrar erbjuds att vaccinera sina barn mot mässling, påssjuka och röda hund vid 18 månaders ålder, som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet.

– Det är ett effektivt vaccin som vi ser det, ett bra vaccin som vi rekommenderar att man tar, säger Per Follin.

I vissa delar av norra och nordvästra Stockholm är vaccinationstäckningsgraden lägre än i länet i genomsnitt. Lägst är den i Rinkeby-Kista med 82,2 procent. Sedan tidigare har det också uppmärksammats en skepsis mot vaccinering i Järna i Södertälje, där det 2012 inträffade ett utbrott med 23 fall av mässling.

– Framför allt är det MPR-vaccinet man är skeptisk mot. Det som händer när man tackar nej vid 18 månaders ålder är att vi erbjuder vaccinet igen vid nästa tillfälle. Om det blir ett utbrott är det den här gruppen små barn som är känsliga, säger Helena Martin, barnhälsovårdsöverläkare i Stockholms län.

I Stockholms län är vaccinationsgraden mot MPR-vaccinet 95,6 procent, vilket är något lägre än i landet i övrigt.

– Det beror också på att vi har en hög inflyttning vilket påverkar journalföringen. Det finns en felkälla där. Vi kan inte se att det är en sjunkande trend, säger Helena Martin.

Fakta. Mässling.

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Vaccination mot mässling har skett i Sverige sedan början av 1970-talet. Symptomen är hög feber och luftvägssymptom, hosta och röda ögon. Efter fyra, fem dagar utslag som börjar i ansiktet. Sjukdomen har allvarliga följdsjukdomar. I ett fall av 1000 kan sjukdomen orsaka akut hjärninflammation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.