Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Skolledare inför rätta för ekonomiska brott

Den kritiserade friskolekoncernen Al-Azhar har skulder till staten, missköter redovisningar och betalar ut otillåtna lån, kan DN avslöja. På fredagen ställs dessutom en av grundarna inför rätta för ekonomiska brott. Ändå har Skolinspektionen inte agerat.

Al-Azhar är norra Europas största muslimska friskolekoncern och driver grundskolor, gymnasier och förskolor i Stockholm, Örebro, Göteborg och Växjö. Intäkterna består i huvudsak av kommunal skolpeng och uppgår till cirka 150 miljoner kronor.

Nyligen avslöjade TV4:s ”Kalla fakta” att pojkar och flickor delats upp under busstransporter till och från Al-Azhars grundskola i Vällingby i västra Stockholm. Tidigare har kritik riktats mot att elever av olika kön hålls åtskilda under gymnastikundervisningen av religiösa skäl.

Nu kan DN avslöja att koncernen på punkt efter punkt brister i sina juridiska och ekonomiska förpliktelser.

Al-Azhars ägarstiftelse har i flera år släpat efter med skatter och avgifter och är i dag skyldig 2,3 miljoner kronor.

Straffavgift har utdömts av Skatteverket efter försenad inkomstdeklaration.

Dotterbolag har låtit bli att upprätta årsredovisningar i enlighet med lagen. Trots revisorkritik har vanskötseln fortsatt i flera år.

Länsstyrelsen tvingades i fjol hota med vite för att få in den senaste ekonomiska redovisningen.

Stiftelsen och flera dotterbolag har lånat ut miljonbelopp i strid med aktiebolagslagen. Lånen har gått till företag som drivs av en av skolans grundare.

Den sistnämnde är en imam i 50-årsåldern som även driver flera privata verksamheter. Sedan grundandet av stiftelsen Al-Azhar 1995 har mannen varit både ekonomiskt ansvarig och rektor. Nyligen avsade mannen sig rektorstjänsten, men han sitter kvar i såväl styrelsen som flera dotterbolag och har alltjämt en telefonanknytning via skolan.

Skälet till skolledarens tillbakaträdande hemlighölls i kontakterna med såväl elever, föräldrar som Stockholms stad. Men nu kan DN berätta att en polisutredning om ekonomiska brott inletts. Denna är nu klar och under fredagen hålls rättegång vid Solna tingsrätt.

– Det handlar om två årsredovisningar som inte upprättats enligt lagen. Till följd av detta har bolagets ekonomiska resultat inte kunnat bedömas, förklarar kammaråklagare Ann Alfheim, som väckt åtal för bokföringsbrott.

De misstänkta brotten ska ha skett under 2014 och 2015 i ett av skolledarens privata bolag. Företaget har tillhandahållit så kallade arbetslotsar till Arbetsförmedlingen och ingått avtal med Världsbanken om energisatsningar i Somalia.

Av åtalet framgår att skolledaren nekar till anklagelserna.

– Han anser inte att han begått något brott och kommer att utveckla detta i rätten, säger hans försvare Dan-Michael Sagell.

DN fick sent på torsdagskvällen kontakt med mannen själv. Han var dock inte beredd att låta sig intervjuas på telefon.

– Jag sitter i bilen nu och kan inte prata, sade mannen och lade på luren.

Inte heller någon annan inom Al-Azhar har velat kommentera åtalet eller skolans ekonomiska brister.

”Jag är inte intresserad av att försvara mig i smutskastningskampanjer och jag har ingen vetskap om stiftelsens ekonomi i sin helhet”, skriver biträdande rektor Roger Lindquist.

Inom Skolinspektionen, som har tillsyn över landets friskolor, är Al-Azhars skatteskulder, otillåtna lån och försenade redovisningar kända.

– Vi vet att ekonomin är svajig. Men vi har ingen möjlighet att agera så länge det inte är uppenbart att elevernas undervisning är hotad, säger Elisabet Öberg.

Stockholms stad betalar årligen ut cirka 80 miljoner kronor till Al-Azhar. Skolborgarrådet Olle Burell (S) bekymras över DN:s uppgifter och befarar att eleverna faktiskt kan komma att drabbas.

– Generellt är jag oroad över att det finns skolor som sitter ihop med affärsverksamheter, det sätter elevernas utbildning i fara. Det här pekar på att vi måste förändra skolsystemet så att bara seriösa aktörer förekommer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.