Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kinderna hettar när mina brungröna möter de blå.

Maria­torget 12.45.

Några sekunder och hans blå möter mina brungröna. Kinderna hettar och jag slår ned blicken. Famlar efter mobilen och scrollar genom bildflödet på skärmen. Ger några hjärtan och en gullig kommentar. T-banan lämnar Hornstull och jag scrollar på. Allt för att slippa titta upp och tvingas möta de där blå.

Zinkensdamm och jag är kvar i strömmen av skidbackar och semlor, selfies i liftar och ännu fler semlor. Men mina tankar är i ett ­annat flöde.

Scener från sommarens yogaretreat kommer upp för mitt inre. Det är lägrets första dag och jag sitter på mattan i ett stenkapell med mina ögon i en främlings. I två minuter ska vi sitta så. Två ynka minuter och jag har aldrig känt mig så sårbar och sedd på en och samma gång. Ändå går det knappt en sekund då jag inte vill vika undan blicken.

Den Moderna museet-aktuella konstnären Marina Abramović vet en hel del om upplevelsen av ögon­kontakt. I en performance satte hon sig på en stol på Moma i New York och lät besökarna slå sig ned mittemot. I 736 och en halv timme satt hon där tyst och stilla. Mötte blick efter blick. Under tre månader köade folk i timmar till stolen framför konstnären. Så stort var behovet av att bli sedd av en annan människa.

Det är på Abramović jag tänker när jag lyfter blicken vid Mariatorget. Kinderna hettar när mina brungröna möter de blå mittemot. 736 och en halv timme. Hur länge klarar du?

Sofia Edgren är reporter på DN Stockholm. I väntan på våren betar hon av serier som HBO:s ”Big little lies”.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.