Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sommelier stal vinflaska värd 120.000 kronor från lyxrestaurang

Flaskan på bilden är inte av det märke som sommelieren stal.
Flaskan på bilden är inte av det märke som sommelieren stal. Foto: DN

En sommelier stal en exklusiv vinflaska värd 120.000 kronor från en lyxrestaurang I Stockholm och la ut den på dryckesauktion. Mannen friades i tingsrätten, men i veckan dömdes han i Svea hovrätt för stölden.

Den prisbelönte sommelieren arbetade under 2015 på en lyxrestaurang i Stockholm. Några år tidigare köpte restaurangen in två flaskor av det exklusiva vinet Romanée-Conti Grand Cru 2005 av en svensk vinagentur. Flaskorna erbjöds gästerna för 119.000 kronor styck.

Under en inventering på restaurangen i november 2015 upptäcktes att en av de två flaskorna saknades. En person i personalen lade i samband med detta märke till att en flaska av samma slag fanns ute till försäljning på Stockholms auktionshus. 

I mitten av oktober samma år hade mannen kontaktat Systembolagets dryckessamordnare för att han ville sälja just en Romanée-Conti 2005 för 75.000 kronor. Vinet lades strax därefter ut på auktion. Restaurangen misstänkte emellertid att mannen stulit flaskan och kontaktade auktionhuset som då drog tillbaka flaskan från auktionen.

Mannen har i förhör uppgett att den saknade flaskan såldes av honom när ett större sällskap besökte vinkällaren, men att han då glömde att ta betalt för den. Flaskan han lämnade till dryckesauktionen hävdar han är en annan flaska som såldes av en bekant som han bara minns förnamnet på.  

I tingsrätten friades mannen med motiveringen att det inte med säkerhet går att bevisa att den flaska som lämnades in för försäljning på dryckesauktionen är samma flaska som saknades vid inventeringen.

Men Svea hovrätt gjorde en annan bedömning. Till tingsrätten lade åklagare fram bevis i form av bilder som tagits på flaskan i vinkällaren. Till hovrättsförhandlingar kunde han lägga fram nya bevis i form av vittnesuppgifter om att bilderna tagits året innan inventeringen. På bilderna man kan se buteljnummret på flaskan som restaurangen köpt in – vilket matchade flaskan som lämnats till auktion.

I domen skriver hovrätten att åklagarens sammansatta bevisning ”gör det ställt utom rimligt tvivel” att sommelieren har stulit flaskan. Han döms därför för stöld.

Hovrätten finner att ett samlat straffvärde för gärningen är fängelse i fyra månader. Men eftersom mannen ”lever under ordnade förhållanden och det saknas särskild anledning att befara att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet” bestäms påföljden till villkorlig dom och böter. Restaurangen ska också få tillbaka flaskan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.