Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Standarden på vakters utbildning måste höjas”

Nattklubben Trädgårdens delägare Jakob Grandin menar att det blivit svårare att få tag på kompetenta vakter under senare år.
Nattklubben Trädgårdens delägare Jakob Grandin menar att det blivit svårare att få tag på kompetenta vakter under senare år. Foto: Sima Korenivski

Efter helgens skandal med våldsamma vakter vill nattklubben Trädgårdens delägare Jakob Grandin att polisen ser över ordningsvaktsutbildningarna.

Under helgen fick den populära nattklubben Trädgården, som ligger i Skanstull, skarp kritik på grund av en film där en gäst blir våldsamt behandlad av ordningsvakter.

Händelsen ledde till att Trädgården sade upp avtalet med sitt dåvarande vaktbolag, Sveriges förenade säkerhets AB.

Nattklubbens delägare Jakob Grandin menar att det blivit svårare att få tag på kompetenta vakter under senare år. Han kopplar det till det starkt ökade behovet av ordningsvakter som uppstod på grund av flyktingkrisen 2015. Eftersom polisen hade svårt att finnas på plats på flera asylboenden fattade de beslut om att ordningsvakter fick tjänstgöra i deras ställe på boendena.

– Flera vakter valde att hellre jobba på asylboenden. Jag har full förståelse för det, men det har lett till att färre vakter finns att tillgå, säger Jakob Grandin.

Jakob Grandin, Trädgårdens delägare.
Jakob Grandin, Trädgårdens delägare. Foto: Peter Björklund

För att möta den ökade efterfrågan under 2015 valde polisen att auktorisera vissa företag att genomföra ordningsvaktsutbildningar.

Läs mer: Vaktbolaget om Trädgården: ”Vi får rannsaka oss själva”

Efter utbildningen behöver vaktaspiranter genomgå ett test hos polisen för att bli godkänd. Enligt en genomgång som DN gjorde förra sommaren fick initialt runt 90 procent av de som genomgick privata utbildningar underkänt av polisen. Men efterhand blev allt fler personer godkända.

Enligt Jakob Grandin har standarden sjunkit.

Det blir så, väljer man att satsa på kvantitet i stället för kvalitet så förenklar man. Standarden borde höjas på utbildningen.

– Det blir så, väljer man att satsa på kvantitet i stället för kvalitet så förenklar man. Standarden borde höjas på utbildningen.

I samband med att Trädgården sade upp avtalet med vaktbolaget gick företaget ut med kritik mot att de måste ha 14 ordningsvakter på plats, jämfört med sex stycken året innan. Jakob Grandin hade hellre sett färre vakter och fler servicevärdar.

– Ordningsvakter är uniformerade och ditsatta av polisen. De ger ett polisiärt intryck. Hade vi haft hälften värdar och hälften vakter hade vi fått mer variation. Jag säger inte att alla ordningsvakter är dåliga, men det behövs mer mångsidighet i trygghetsarbetet.

Efter helgens incident har många personer skrivit på Trädgårdens Facebooksida och beskrivit liknande erfarenheter, där vakterna varit rasistiska, sexistiska och transfobiska.

Man måste se sig själv som en arbetande vakt och se till att man inte agerar på känslor.

Det är framför allt i lägen när vakterna själva blivit utsatta för trakasserier och känt sig kränkta som problemen uppstått, menar Jakob Grandin.

– Tröskeln för trakasserier måste vara högre för de som arbetar. Man måste se sig själv som en arbetande vakt och se till att man inte agerar på känslor. Att man behåller lugnet och följer policys, säger Trädgårdens delägare Jakob Grandin.

Fakta. Testas av polisen

Sedan 2015 får privata företag genomföra ordningsvaktsutbildningar. I dagsläget är fyra företag auktoriserade av polisen.

För att genomgå utbildningen måste man vara minst 20 år och ostraffad sedan fem år tillbaka. Utbildningen är på 80 timmar och består av ett antal delmoment, bland annat yrkesetik, konflikthantering och juridik. Utöver utbildningen måste ett fysiskt test klaras av.

Efter utbildningen får vaktaspiranter genomgå ett test hos polisen. Godkända personer ges ett ordningsvaktsförordnande, som omprövas efter tre år.

Källa: Polisen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.