Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholm fortsätter satsa på öppna gågator

Västerlånggatan, liksom i stort sett resten av Gamla stan i Stockholm, är gågata året runt.
Västerlånggatan, liksom i stort sett resten av Gamla stan i Stockholm, är gågata året runt. Foto: Nora Lorek TT

Stockholm tänker inte kapsla in stadens gågator bakom ogenomträngliga skydd. Satsningarna på fler och fler gågator som inbjuder till folkliv ska fortsätta.

Trafikkontoret och trafiknämnden funderar dock på att placera ut tyngre betonglejon – eller liknande hinder – på några platser.

Terroristen körde i fredags in den kapade lastbilen i Åhlénsvaruhuset just på den plats i Stockholm där det finns flest gående – 70 000 per dygn. Drottninggatans centrala delar har fler gående än någon annan gata i stan, även om Klarabergsgatan, Hamngatan, Stureplan och Kungsgatan vid Hötorget konkurrerar.

När trafikkontoret och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) på tisdagsförmiddagen hade sitt veckomöte dominerade förstås terrorttacken och dess följder dagordningen. Stockholm har i åtskilliga år satsat på att skapa fler gågator – särskilt sommartid – med extra mycket plats för folkliv i form av uteserveringar, tillfälliga försäljningsställen och liknande. Just sådana platser har varit mål för flera av de värsta terrorattackerna det senaste året.

– Vi kommer inte att ändra den inriktningen. Vi vill ha en öppen stad med mycket plats för folkliv. Vi tänker absolut inte stänga ner stan, det är ju precis det som attentatsmän vill, säger Daniel Helldén.

Däremot kommer trafikkontoret att se över vad som kan göras för att gågatorna ska bli svårare att forcera med exempelvis en lastbil.

– Brandkår, ambulans och polis måste kunna komma fram även på gågatorna. Det vi ska undersöka är hur vi kan hindra att en lastbil får upp farten på en gågata. Man kan tänka sig tyngre hinder än de lejon vi har på till exempel Drottninggatan, säger Daniel Helldén.

I sommar blir det något fler gågator än förra året. Framför allt tillkommer en lång sträcka på Hornsbergs strand på Kungsholmen. Flera av gågatorna öppnar redan i maj och är gågator till långt in i september. Planeringen för sommarens gågator fortsätter som vanligt även efter terrorattacken på Drottninggatan.

Ni har inte funderat på att öppna gågator för biltrafik, då finns det ju tunga hinder på dem?

– Nej, det är inte aktuellt. Det finns andra sätt att se till att det är svårt att få upp farten på en gågata än att ställa dit bilar.

På vilket sätt gågatorna ska göras mer säkra mot terrorattacker är ännu oklart. Det kan komma att klarna efter påskhelgen. Det kommer dock inte att sättas upp den typ av tunga höj- och sänkbara hinder som finns i området kring Rosenbad och Riksdagen sedan terrorattacken i Oslo 2011. Den typ av säkerhetsanordningar bidrar inte till gator med det rika folkliv och de uteserveringar som Stockholm vill ha.

Dagarna efter terrorattacken har många diskuterat vem som är ansvarig för betonglejon och andra hinder – polisen eller Stockholms stad. Daniel Helldén och trafiknämndens vice ordförande Cecilia Brinck (M) ska träffa polisledningen för att reda ut vad som kan göras.

– Polisen vet mycket mer om säkerhet än vi gör. Vi hade diskussioner på samma sätt i samband med att judiska församlingen ville stänga av Wahrendorffsgatan. Då avrådde polisen, påminner Daniel Helldén.

Läs mer: Blommorna får ligga kvar tills vidare.

Fakta. Gågator i Stockholms innerstad

Sergelgatan, huvuddelen av Drottninggatan, Götgatans norra del, Nybrogatans södra del och i stort sett hela Gamla stan är gågata året runt.

Med början i maj förvandlas flera andra gator till gågator över sommaren. Det handlar i år om Swedenborgsgatan, Nytorget och en del av Skånegatan, en del av Rörstrandsgatangatan, norra delen av Drottninggatan och en stor del av Hornsbergs strand.

De första sommargågatorna invigs i maj.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.