Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholm i stort behov av blodgivare inför påskhelgen

Foto: Marcus Ericsson/TT

Drygt tusen personer behöver ge blod i Stockholm före påsk, larmar Blodcentralen. Nivåerna var låga redan före fredagens attentat och är i stort behov av påfyllning.

Inför storhelger och semesterperioder behöver blodbanken vara välfylld eftersom de röda dagarna innebär att färre lämnar blod. Den informationen gick Blodbanken ut med redan i förra veckan – nu vädjar man om att stockholmarna ska ge blod innan de går på påskledigt.

– Våldsdådet har inte påverkat blodlagret så mycket, men vi måste ha ett riktigt välfyllt lager inför påsk. Det hade vi inte i förra veckan och det har vi inte nu, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholms län, till DN.

Framförallt behövs blodgrupp 0-, som går att ge till alla.

– Sedan behöver vi också 0+ och A+, det är de vanligaste blodgrupperna. Vi behöver också ha många fler blodgivare registrerade när det händer saker. Blodsituationen kan förändras så snabbt, inte bara med tanke på terrordåd, utan på grund av andra saker, olyckor eller influensaepidemier till exempel.

Karolina Blom Wiberg säger att det är tydligt att folk vill hjälpa till.

– Redan i lördags hade vi tre gånger så många blodgivare som under en vanlig lördag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.