Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stora brister i badhusens kameraövervakning

Husbybadet är en av de badanläggningar som inte har följt reglerna för kameraövervakning.
Husbybadet är en av de badanläggningar som inte har följt reglerna för kameraövervakning. Foto: Lars Epstein

75 procent av alla badanläggningar med kameraövervakning i landet följer inte reglerna, visar en granskning av länsstyrelserna. Alla badhus som synades i Stockholm får bakläxa.

Länsstyrelsens granskning av svenska badanläggningar visar att det finns stora brister i kameraövervakningen. På 29 av 40 badhus sker kameraövervakningen på otillåtna områden, utan beviljat tillstånd eller utan tydlig skyltning.

– Det är så klart allvarligt om man inte följer tillstånd och lagstiftningen på området, men det är också viktigt att påpeka att det är nyansskillnader i hur allvarliga anmärkningarna är. Det är absolut allvarligast att man har kameror utan tillstånd, säger Linnea Tegernäs, jurist på Länsstyrelsen Stockholm.

I Stockholm valde Länsstyrelsen att fokusera på fem av de badhus som har tillstånd till kameraövervakning: Medley Tyresö, Skärholmens simhall, Sydpoolen Södertälje, Eriksdalsbadet och Husbybadet. Samtliga fick anmärkningar.

Medley Tyresö och Skärholmens simhall hade fler kameror uppsatta än vad de hade tillstånd för. Sydpoolen och Eriksdalsbadet övervakade bland annat större delar av bassängområdena än det fanns tillstånd för och Medley Tyresö, Sydpoolen och Husbybadet spelade in material med kameror som inte fick spela in.

På Medley Tyresö har dessutom all personal tillgång till kameraövervakningen, trots att det enligt Länsstyrelsen inte ska vara fler personer än nödvändigt, som badhuschef och säkerhetschefen.

Bör man vara orolig för att bli inspelad på badhusen utan att veta om det?

– Vi genomför tillsynen för att man inte ska vara rädd för att bli filmad när man inte räknar med det. Det var endast 40 av de 145 badanläggningar i landet som granskades som hade kameraövervakning, så det är få som faktiskt har kameror. Den vanligaste anmärkningen var att det inte var tydligt skyltat att det sker kameraövervakning, inte att man filmar saker som man inte får, säger Linnea Tegernäs.

Totalt granskades 145 badanläggningar i landet. Tre av badhusen bedrev kameraövervakning helt utan tillstånd.

Fakta. Anmärkningar mot badhusen i Stockholm.

Sydpoolen Södertälje

Sju kameror spelar in i strid med tillstånd.

Två kameror har ett för stort upptagningsområde.

Eriksdalsbadet

Fem kameror övervakar utanför tillåtet område. De övervakar bland annat matbord, utanför simbassängerna och utanför bubbelpoolerna.

Medley Tyresö

Bassängkamerorna spelar in i strid med tillstånd. Detta har endast skett nattetid.

Sex kameror har monterats trots avslag. Kamerorna sitter uppe men är inte i drift.

All personal har tillgång till inspelat material.

Husbybadet

Två kameror spelar in i strid med tillstånd.

Skärholmens simhall

Fyra kameror har monterats i strid med tillståndet. Kamerorna sitter uppe men är inte i drift.

Inspelning sker i strid med angivna tider.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.