Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tenstabor ryckte in när brandbil fastnade

Brandbilen körde fast under utryckning till en brand. Då högg Tenstaborna i och hjälpte den loss.
Brandbilen körde fast under utryckning till en brand. Då högg Tenstaborna i och hjälpte den loss. Foto: Erica Aicha

En brandbil körde i torsdags fast i leran vid en brand i Stockholmsförorten Tensta. Då hjälpte lokalborna till.

En bild som visar hur Tenstaborna hjälper brandkåren vid en utryckning i torsdags får just nu uppmärksamhet och spridning i sociala medier. Fotografen bakom bilden är Erica Heikenborn, som bor i området. Hon blev vittne till hur en av räddningstjänstens bilar fastnade i den leriga marken, och hur polisen bad några privatpersoner vid avspärrningarna att hjälpa till att putta upp den igen.

– Och då tyckte jag det var så häftigt med en sådan bild, att man hjälper varandra, polis, brandmännen och civilbefolkningen. Det är det motsatta som ofta kommer ut i tidningarna och i bilder, så då tog jag en bild, berättar Erica Heikenborn för TT.

Nu visade det sig att bilen satt fast så pass att en bärgningsbil slutligen fick komma och ta loss fordonet. Under insatsen samarbetade en rad olika brandstationer och brandbilen som kört fast kom från Brandkåren Attunda. Ulf Bivemark, brandmästare på Kista brandstation, uppskattar att lokalborna ville hjälpa till.

– Vi har tre utsatta områden i vårt distrikt och stenkastningen är en liten del av det negativa. Merparten av vårt arbete är positivt och det här är en positiv grej, att merparten av människorna Tensta, Rinkeby, Husby är bra människor som vill väl.

Enligt Bivemark vill en liten klick tro att de får "en fjäder i hatten" av att attackera blåljuspersonal.

– 99 procent av de som bor här är goda människor och vill att sådant som stenkastning och brottslighet över lag i de här stadsdelarna ska sluta, säger Ulf Bivemark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.