Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tonårspojkar bakom brutala ”expresskidnappningar”

05:07. Över tjugo män i Kista, Solna och Sundbyberg överfölls av unga rånare och hölls fångna under hot. Polisen ingrep tidigt, men misstänkta släpptes och rånen fortsatte. Nu åtalas till slut tio tonårspojkar.

24 män och kvinnor överfölls en efter en av unga rånare och hölls fångna under hot. Polisen ingrep tidigt, men de misstänkta släpptes och rånen fortsatte i två månader. Nu åtalas tio tonårspojkar.

I USA och Latinamerika kallas fenomenet för expresskidnappning.

Kriminella väljer ut till synes välbärgade personer och hotar dessa till livet. Men i stället för att snabbt tvinga till sig värdesaker tar gärningsmännen offren som gisslan.

Detta var vad som inträffade på en gångväg mellan Kista och Husby en kväll i september förra året.


Grafik: Lukas Hansson.


– Två män i 30-årsåldern överraskades av tre maskerade unga killar beväpnade med köttyxa. Männen tvingades lämna ifrån sig sina bankomatkort och koderna till dessa, berättar inspektör Daniel Ångman, chef för Rinkebypolisens ungdomsgrupp.

Gärningsmännen ville vara säkra på att de fått rätt bankkoder. Två av dem höll därför offren fångna medan den tredje sprang i väg till en bankomat.

– Efter en halvtimme fick rånarna på plats besked om att deras kumpan hade lyckats ta ut pengar. Först då släpptes målsägandena fria, fortsätter Daniel Ångman.

– Det här är en metod som vi inte sett innan, där de drabbade utsätts för ett långvarigt och allvarligt obehag.

Foto: Daniel Costantini
Läs också: Pontus, 33, överfölls på väg hem från jobbet

Polisen hoppades att det hela skulle vara en engångsföreteelse. I stället startade en ny trend. Under de följande dagarna skedde liknande rån på andra platser i Kista, nu med kniv. Rånbytena varierade mellan några tusenlappar och 20.000 kronor.

– Rånarna var unga, det förstod vi snabbt. De hade uppenbarligen sett att det här funkade och bestämt sig för att fortsätta, säger Daniel Ångman.

I början av oktober grips en 16-årig kille från trakten. Han har tidigare tvångsvårdats på grund av droger och kriminalitet, men nyligen placerats i ett jourhem. Misstanken gäller sex rån och Solna tingsrätt anser att pojken måste vara häktad i avvaktan på fortsatt utredning. En efter en grips även ett antal jämnåriga medmisstänkta.

Men rånvågen är inte över. Och nu sprider expresskidnappningarna sig till andra områden. I Sundbyberg blir två kvinnor i 30-årsåldern överfallna med några dagars mellanrum. Därefter är rånarna tillbaka i Kista, den här gången beväpnade med pistol.

– Vid det här laget har vi kallat in stora resurser, både spanare och utredare. Vi är tvungna att få ett stopp, berättar Daniel Ångman.

Det tycker även ledningarna för flera stora företag i området. Bland rånoffren finns ett antal anställda på Ericsson i Kista som överfallits på väg hem från jobbet.

– Vi gick ut med varningar till personalen och begärde ett möte med polisen för att förvissa oss om att de tog det här på allvar, berättar Imran Buhkari, säkerhetschef på Ericsson i Kista.

Rånen fortsätter att drabba människor i Kista, Sundbyberg och så småningom även Solna. Ligan verkar välja sina offer slumpmässigt, både unga och äldre. Alltmer våld används och ibland även buntband, med vilka gärningsmännen låser fast offrens händer.

– Fler och fler verkar vara inblandade. Men eftersom rånen sker över en stor yta har vi svårt att avgöra var vi ska koncentrera spaningarna, säger Daniel Ångman.

I det här läget väljer Solna tingsrätt att släppa 16-åringen och en av hans misstänkta kumpaner fria. Domstolen anser att det är inhumant att hålla pojkarna fortsatt inlåsta.

Daniel Ångman och de åklagare som jobbar med fallen hoppas att socialtjänsten ska besluta om tvångsvård enligt lagen om vård av unga, LVU.

Så blir det inte.

– Socialtjänsten inleder visserligen utredning. Men slutsatsen är att det räcker med frivilliga vårdinsatser, säger kammaråklagare Alexandra Bittner.

Det dröjer inte länge innan 16-åringen misstänks för nya rån. Jakten intensifieras och en kväll i slutet av november grips pojken till sist i samband med ett knivöverfall mot en 33-åring i Solna.

– Den här gången lyckas vi få domstolen att häkta honom. Och så småningom överförs han till tvångsvård på ett ungdomshem, berättar Alexandra Bittner.

Parallellt har hennes kollega Liselotte Nilsson kämpat för att bort flera andra av de misstänkta från gatan. Även här har Solna tingsrätt nekat häktning och socialtjänsten sagt nej till omhändertagande.

– Jag tycker inte att socialtjänsten tar problemen på tillräckligt allvar. Det är deras ansvar att en betryggande övervakning sker om det finns risk för att en ungdom begår brott, säger Liselotte Nilsson.

Inom socialtjänsten betonar man dock det strikta vårdintresset.

– Jag förstår mycket väl att polis och åklagare blir upprörda. Men lagstiftaren har inte gett oss i uppdrag att se till samhällsskyddet. Det vi ska göra är att ge vård utifrån individuella behov, säger Ann Gardeström, enhetschef på utredningsenheten barn- och ungdom i Hässelby-Vällingby.

Nu, tre månader senare, är brottsutredningen klar och inga nya expresskidnappningar har skett. Under fredagen väntas åtal mot 16-åringen och flera av de andra och i slutet av mars hålls rättegång mot sammanlagt tio pojkar mellan 16 och 19 år.

Merparten av de åtalade kommer från västra Stockholm, men några är hemmahörande söder om Stockholm. Liksom 16-åringen har flera av pojkarna återfallit i brott medan andra är ostraffade.

– Det verkar som att ledargestalterna har lockat in mindre brottserfarna killar som medhjälpare. En del av de inblandade har erkänt, andra nekar fortfarande, säger Daniel Ångman, som kan konstatera att inga fler expresskidnappningar hittills inträffat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.