Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Trädgården sparkar kritiserat vaktbolag

Ordningsvakt på sommarklubben Trädgården.
Ordningsvakt på sommarklubben Trädgården. Foto: TT

Efter en uppmärksammad mobilfilm där en besökare behandlas hårdhänt av två vakter har klubben Trädgården fått massiv kritik för sitt bemötande av sina gäster. På söndagen kom beskedet: Trädgården sparkar sitt vaktbolag och ber offentligt om ursäkt. 

– Det som har hänt nu är ett stort misslyckande. Det är inte acceptabelt, säger klubbens delägare Jakob Grandin till DN.

Kritiken mot den populära klubben Trädgården vid Skanstull har under helgen varit omfattande. Mängder av privatpersoner har valt att ge klubben usla recensioner på deras Facebooksida och menar bland annat att vakter som arbetar på stället använder övervåld. 

Vid 18-tiden på söndagen kom beskedet att Trädgården sparkar vaktbolaget.

Jakob Grandin, delägare till klubben Trädgården, bekräftar uppgifterna för DN.

– Vi har avslutat samarbetet med det vaktbolag vi har haft. Resultatet av samarbetet var ett stort misslyckande.

Han vill dock inte lägga hela skulden på vaktbolaget utan menar att ansvaret är delat.

– Både vi och vaktbolaget får ta på sig ansvaret.

Bakgrunden är en mobilfilm som visar en besökare som hålls nere på marken av två vakter och samtidigt beklagar sig högljutt av smärta. Filmen har under helgen fått stor spridning och många har reagerat upprört på Trädgårdens Facebooksida.

Hur kommenterar du den film som nu har spridit sig på sociala medier?

– Jag tycker det är hemskt att se att någon drabbas av övervåld på vårt ställe men jag vill inte gå in och kommentera enskilda händelser. Men det är klart att anledningen till att vi bryter med vaktbolaget är kopplat till reaktionen på den händelsen. Den är ett väldigt tydligt bevis på att det inte funkar över huvud taget. Men detta är inte den enda incidenten som har skett och beslutet från vår sida att byta vaktbolag efter sommaren togs innan den här incidenten.

Jakob Grandin menar att det är mycket mer än att bara byta vaktbolag som måste göras inom en nära framtid.

– Det är jätteviktigt att vi lyssnar på den här reaktionen och agerar. Men det handlar inte bara om att ersätta ett vaktbolag med ett annat vaktbolag.

Hur ser du på att att flera personer menar att vakterna har agerat rasistiskt?

– Det är klart att det är det. Det är den som upplever som gör bedömningen. När folk upplever det så är det så det är. Punkt.

Det uppvisade beteendet i flera andra situationer, som har tolkats rasistiskt, homofobiskt eller transfobiskt ligger inte i linje med värderingarna hos de som driver Trädgården, menar Jakob Grandin.

– Vi har ständigt arbetat mot att motverka den här typen av beteende. Men vi har inte gjort tillräckligt. Det som har hänt nu är ett stort misslyckande. Det är inte acceptabelt.

Han menar att det som kommer att hända nu är att starta ett arbete för att ännu hårdare motverka bland annat rasism, homofobi och transfobi.

– Det är bara att börja om på nytt. Men det kommer ta dit och behövas ses på långsikt. Dessa incidenter får inte ske.

På Trädgårdens Facebooksida kom också en ursäkt tidigare under söndagskvällen. 

”Efter den senaste tidens händelser och lång tids kritik mot bristerna i vårt trygghetsarbete har vi på Trädgården från och med i dag valt att avsluta samarbetet med det nuvarande vaktbolaget”, meddelas det på Facebooksidan.

Trädgården skriver vidare att man efter krav från polisen har haft 14 ordningsvakter anställda under sommaren, men att ”trots detta arbete har vi misslyckats med vårt trygghetsarbete”. Det står också att det gjort att ”människor känner sig otrygga att gå, besöka och vistas på vårt ställe”. 

Slutligen ber klubben alla som har ”känt sig kränkta, illa behandlade, bemötta eller nedtryckta” om ursäkt. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.