Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tre nya mässlingsfall i norra Stockholm

Foto: Magnus Hallgren

Ytterligare tre personer har smittats av mässlingen. Det uppger Smittskyddsläkaren i Stockholms län. Ett av de smittade barnen har varit i förskolan. 

Som DN tidigare berättat har flera personer i norra och nordvästra Stockholm smittats av mässlingen. Enligt smittskyddsläkaren har ytterligare fall identifierats. Totalt är tio personer smittade: tre vuxna och sju barn har identifierats.

De nya fallen som identifierats de senaste dagarna är alla besläktade med varandra och hör hemma på Järvafältet. Ett av de smittade barnen har varit på en förskola i Husby.

I det aktuella området är vaccinationstäckningen för mässlingen runt 70 procent, varför risken för smittspridning är stor.

– Det som händer nu är att vi kommer att kontakta de föräldrar som vi känner till har varit i kontakt med de här två fallen. Vi hade i går åtta fall, och i dag har vi två nya. Det problematiska är att i ett av fallen har ett barn varit i förskolan, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län.

De nysmittade barnen har varit i kontakt med sjukvården, men enligt Per Follin har kontakten skett kontrollerat. Enligt hans bedömning ska ingen ytterligare smittspridning ha skett genom vårdbesöken.

Per Follin framhåller att personer som har avstått från att vaccinera sina barn ska överväga att kontakta barnhälsovården och låta vaccinera dem omgående.

Finns det några risker med vaccinationen?

– Inte som vi ser det. Det skeptikerna påstår anser vi inte att det finns fog för. Vår rekommendation till allmänheten är att när man erbjuds vaccinationen vid 18 månaders ålder så ska man ta emot den, säger Per Follin som konstaterar att barnhälsovården kommer öka aktivtiteten för att fler barn ska bli vaccinerade.

Alla föräldrar erbjuds att vaccinera sina barn vid 18 månaders ålder mot mässling, påssjuka, röda hund, så kallat MPR-vaccin.

Det barn som kom in på Södersjukhuset med misstänkt mässling i fredags visade sig efter  provtagning inte ha mässlingen, vilket DN tidigare berättat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.